Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Psi in pomoč sladkornim bolnikom


Vprašanje:

Slišala sem, da lahko psi pomagajo sladkornim bolnikom, tako da zaznajo padec sladkorja v krvi. Ali se da to naučiti vsakega psa oz. kakšen pes mora biti za takšnega spremljevalca? Ali je takšno šolanje mogoče v Sloveniji?

Odgovor:

Psi spremljevalci se šolajo tudi za pomoč sladkornemu bolniku, tako da zaznajo padec sladkorja v krvi, človeku se spremeni vonj kože in tako pes zazna spremembo in nanjo opzori lastnika.
V Sloveniji preko našega društva Tristokosmatih pomočnikov šolamo prvo tako psičko-špringer španjelka Bea, v tujini, prevsem v ZDA pa je to že zelo dobro poznana praksa. Konec meseca septembra bomo tudi preko našega društva za en teden gostili strokovnjaminjo iz ZDA, ki se ukvarja s takimi šolanji.

V bistvu je primeren vsak pes, načeloma so boljši psi šarivci, ki radi vohajo, iščejo, igrivi, radovedni....za to pa je potrebno osnovno predznanje-osnovna šola splošne vzgoje, potem pa pač specialno učenje preko krvnih vzorcev ali ljudi diabetikov. Šolanje traja približno eno leto, odvisno od psa in potreb človeka. Šolati se začne približno eno leto starega psa, včasih jih je potrebno prečekirati več, da dobiš pravega. Dober inštruktor ima že "nos" za take pse.To je eno od bolj zahtevnih šolanj psov spremljevalcev.

Upam da sem vam odgovorila dovolj izčrpno, za vsa vaša nadaljna vprašanja sem vam z veseljem na razpolago.

Lep pozdrav!


 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal