Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Srbeči anus


Vprašanje:

Pozdravljeni, na vas se obračam z vprašanjem v zvezi s težavami z zadnjikom. Že kar lep čas imam namreč težave s srbečico v anusu: včasih precej zasrbi in srbi dokler se ne popraskam. Na dotik je občutiti tudi nekakšne "pikice". Ko je anus "napet" pa manjši delček "pade ven" in ga moram s prstom potisniti nazaj. Ta del ima na koncu tudi nekakšen izrastek. Pred pol leta sem občasno tudi krvavel iz tega dela. Pri zdravniku sem dobil napotnico in nekakšno kremo proti vnetju, ki so mi jo zmešali v lekarni.  Najbolj nenavadno se mi zdi to, da srbečica ostaja še naprej in izgine, ko se mažem s kremo, ki mi jo zmešajo v lekarni (zdravnica mi je namreč svetovala naj se še naprej mažem to kremo dokler težave ne bodo izginile). Kaj menite o vsem vi? Za odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem!

Odgovor:

Glede na to, da opisujete izpadanje, je vsekakor pametno, da greste na pregled k specialistu proktologu. Srbenje je lahko spremljajoči znak pri več težavah (razpoka, vneti vozli, gljivice), zato je potreben pregled.
Sprememba, ki vam izpada je lahko povečana analna papila ali vozel, redkeje kaj drugega. Mazanje brez prave diagnoze je lahko tudi nevarno, posebej v primerih, ko se za težavami skriva rak (kar pa pri vašem opisu prav gotov ni). Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.