Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dvig prsi


Vprašanje:

Dvig prsi Imam zelo velika prsa (košarica E), ki mi vsake toliko povzročajo težave, ker imam skoljozo. Imam že malo povešene in bi šla rada po porodu na dvig prsi. Zanima me kakšen je postopek, ali imaš obliko prsi potem drugačno, ter kakšna je cena takega postopka. Ali lahko to naredijo tudi na napotnico, če me zaradi tega boli med lopaticama?

Odgovor:

Spoštovana,

Prsi se povesijo po izgubi prostornine po nosečnosti, dojenju in hujšanju ali pač z leti delovanja gravitacije. Dvig prsi (mastopeksija) je operacija pri kateri povešene dojke preoblikujemo in odstranimo odvečno kožo ter prsi in bradavičke dvignemo višje na prsni koš. Obliko dojk pri operaciji seveda spremenimo, saj je to cilj posega. Iz visečih in sploščenih dojk oblikujemo jedre prsi z mladostnim videzom in projekcijo. Operacija je običajno v splošni anesteziji in traja približno 2 uri. V ustanovi ostanete običajno en dan. Okrevanje traja do dva tedna. Obseg in mesto brazgotin sta odvisna od izbora kirurške tehnike na katero vpliva predvsem stopnja povešenosti dojk. Brazgotine s časom zbledijo in so večinoma slabo opazne. Takšna operacija je popolnoma estetske narave in zavarovalnica posega ne krije. Cena dviga prsi je med 2 in 3 tisoč EUR vključno s stroški anestezije in po-operativnega bivanja v zdravstveni ustanovi.

Iz vašega pisma ni jasno razvidno ali vas moti tudi velikost vaših dojk. Omenjate, da so velike (košarica E) in da imate občasne težave s hrbtenico, a iz pisma ni jasno, ali si želite tudi zmanjšanja prsi. Zmanjšanje dojk (redukcijska mamaplastika) je nekoliko drugačna operacija, pri kateri del tkiva dojke odstranimo. Dojki pri operaciji zmanjšamo, dvignemo in preoblikujemo da postaneta skladnejši s telesom. Široka in razvlečena prsna kolobarja zmanjšamo in bradavici dvignemo v pravi položaj. Velikost dojk lahko zmanjšamo tudi za nekaj košaric – kako obsežne pomanjšave si želite se dogovorimo pred operacijo. Brazgotine potekajo podobno kot pri dvigu, a so po pravilu obsežnejše. Okrevanje je podobno kot pri dvigu prsi. Cena posega je višja za približno 500 EUR, saj je operacija daljša (do 3 ure) in tehnično zahtevnejša. V posebnih primerih je operacija medicinsko upravičena in jo lahko krije zavarovalnica »na napotnico«:
- zmanjšanje vsake dojke za več kot kilogram ob izrazito prekomernih dojkah;
- dermatološko dokazana vnetja v kožni gubi pod dojkama;
- ortopedsko potrjene težave z mišično-skeletnim sistemom povezane z maso dojk;
- psihiatrično potrdilo o duševnih težavah zaradi obilnih dojk.

Po obeh vrstah operacije so ženske večinoma izredno zadovoljne. Še posebej to velja za redukcijska mamaplastiko. Svetujem vam, da se oglasite na pregled, pri katerem bi ugotovili, katera operacija je za vas najbolj primerna.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.