Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Slab tek


Vprašanje:

Imam hčerkico, stara je dve leti, in ima zelo slab tek. Razvija se sicer normalno, je pa zelo izbirčna in imamo velike težave pri tem, da jo „prepričamo“, da bi kaj pojedla. Suhcena je kot pajek, kljub temu pa ima zelo veliko energije za tekanje čez cel dan. Zdravnica me opozarja, da je izrazito prelahka in me gleda postrani, kot da se ne potrudim dovolj, da bi pojedla „dovolj“, tudi drugi ljudje vsi po vrsti komentirajo, kako je presuha? Sprašujem se, koliko je dovolj? Ne verjamem, da se premalo potrudim, saj jo jesti dobesedno silim in si izmišljam vedno nove trike, da bi odprla usteca in tudi izbiram kar najbolj raznovrstno in kvalitetno hrano. Ali mogoče kdo ve še kak trik, ki ga nisem pokusila (pa bi ga morala)? Ali je mogoče, da gre že pri tej starosti za kakšno motnjo hranjenja? Ali se ta lahko razvije pozneje? Kaj naj naredim?

Odgovor:

Pozdravljena! Pri vaši hčerkici zagotovo ne gre za motnjo hranjenja. Pomembno pa je, da hrani in hranjenju ne posvečate preveč pozornosti, saj so otroci sila intuitivni in začutijo, kje in na kakšen način priti do moči nad starši.
Glede na to, da se vaša hčerka ustrezno razvija in je zdrava, bi na vašem mestu posvetila manj časa in energije njenemu hranjenju. Imejte skupne obroke, seveda, a ob njih uživajte, klepetajte, se hecajte in ne posvečajte pretirane pozornosti hčerinemu hranjenju. Sicer velja, da je približno 5% otrok v otroštvu neješčih oz. manj ješčih ali pa jedo le določene vrste hrane. To sčasoma v veliki meri izzveni.

Lep pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal