Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomoč družine bolniku z nevropatijo 2


Vprašanje:

Hvala lepa za vaš hiter odziv. Kolikor vem, ima povišan krvni pritisk, povišan holesterol in diabetes (vendar ne vem, katerega tipa). Vendar se mu je sladkor v krvi izdatno povečal šele v zadnjem času, preje je bil samo rahlo povišan, tako da razen diete ni bilo nobenega ukrepa. Poleg naštetega je bil v lanskem letu tudi operiran 3x bypass. Na žalost ne vem vseh podrobnosti (posamezne presežene vrednosti ali točno katera zdravila jemlje). Ob postavitvi diagnoze noben od dejavnikov ni bil alarmanten (tudi alkoholik ni), tako da so takrat posumili, da je to obolenje stranski učinek zdravil. Takrat je bil zdravljen za astmo, angino pectoris in še nekaterimi drugimi zadevami, kar se je izkazalo za pretirano (trije zdravniki so predpisali različna zdravila za ista obolenja). Po ukinitvi večine zdravil se mu je splošno stanje (holesterol, pritisk,...) izboljšalo, vendar so sčasoma vedno bolj prevladovale bolečine oz. mravljinčenje v nogah. Z njim se trudijo zdravniki na nevrološki kliniki. Bolj me zanima, kakšne so še možne posledice oz. kako bi mu pomagali. Skrbi ga, da bo končal na invalidskem vozičku, poleg tega ga bolečine tako fizično kot psihično "zdelujejo". Hvala za odgovor. Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana, vaš oče je očitno padel v kolesje sodobne medicine, ki mnogokrat sicer bolne ljudi naredi samo še bolj bolne in prestrašene. S tem ne mislim, da vaš oče ni resno bolan, to vsekakor je, saj ima resne okvare srčnožilnega sistema, ki zahtevajo, da jemlje zdravila, ki znižujejo krvni tlak in holesterol. Kar se tiče mravljinčenja v nogah: če ni dokazov o patologiji v hrbtenici ali nevrološkem obolenjem, je strah pred vozičkom odveč.
Oče naj poskuša čimbolj zdravo živeti, dopovejte mu, da ima vsak človek kopico težav, s katerimi mora živeti in jih ne jemati kot konec vsega dobrega na tem svetu. Spodbujajte ga, to mislim, da najbolj rabi.
Lep pozdrav !