Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehlad in vnetje zgornjih dihalnih poti


Vprašanje:

Vsakič, ko dobim prehlad, se mi razvije sekundarno vnetje v zgornje dihalne poti. Kako svetujete, da bi preprečila tak potek bolezni, ker sem vsakič, ko se prehladim, panična in ne želim vedno jemati antibiotikov.

Odgovor:

Spoštovani,
vnetje zgornjih dihalnih poti si verjetno predstavljate kot bolečine v žrelu,kašelj in težave z dihanjem. Če gre pri tem še za povišano temperaturo, gnojen izpljunek in splošno slabo počutje, je predpis antibiotika na mestu.

Sicer gre ponavadi za virusna vnetja, o tem seveda presodi zdravnik. Edino stanje, kjer je predpis antibiotika nujen je gnojna angina, ki jo povzroča bacil streptokok. Ostala vnetja zna telo pozdraviti samo. Seveda je odločitev o predpisu antibiotika v pristojnosti zdravnika. V vašem primeru svetujem predvsem mirno kri, saj vnetja zgornjih dihal niso nič zastrašujočega. Vi se verjetno ne spomnite reka, da mora biti zdrav mulc malo smrkav. Danes je vse preveč panike okrog povsem naravnih pojavov, ki jih tako bolniki kot zdravniki proglasimo za patologijo.temu rečemo medikalizacija.
Torej, če imate več kot 5 "prehladov" na letu, je očitno nekaj narobe z obremenitvami vašega telesa, ki se brani na svoj način. Skrbite za zdravo prehrano, zadosti tekočine, ohranjajte psihično stabilnost in teh prehladov bo manj.
Vedno pa je odločitev o predpisu antibiotiku v rokah zdravnika.
LP!