Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Inplatanti na področju prsi


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni, pred dvanajstimi leti (pri 25 letih) sem si dala vsaditi inplatante na področju prsi. Pri in po operaciji ter ves čas nimam nobenih problemov! Inplatanti so popolnoma "vgrajeni" v moje telo. Takrat so mi tudi povedali, da če ni nobenih posebnih problemov, niso potrebni zdravstveni pregledi, da lahko normalno dojim. Vendar se zdaj sprašujem ali bi bilo dobro iti na pregled, menjati inplatante, kaj bi bilo, če bi si jih dala odstraniti.
Prosim za vaše mnenje! Hvala in lep pozdrav !

Odgovor:

Spoštovana,

Vaše pismo se dotika mnogih vprašanj, ki pogosto begajo ženske pred in po odločitvi za povečanje prsi z vsadki. Manjka nekaj informacij o tipu protez, ki jih imate, zato bodo naslednje vrstice dovolj splošne narave.

Z vašimi vsadki ni težav in so dobro »vgrajeni«. Pri vas ni prišlo do pojava, ki ga imenujemo krčenje kapsule. Okoli vsakega tujka vgrajenega v telo se naredi ovojnica, podobna običajni brazgotini. Zaradi različnih in ne v celoti pojasnjenih vzrokov se pri nekaj odstotkih žensk kapsula skrči in stisne vsadek. Različne stopnje tega pojava povzročijo nastanek težav, ki jih razvrstimo v štiri skupine:

Brez težav – dojka je mehka kot pred operacijo;
Minimalne težave – operirana dojka je trša kot naravna, vsadek je tipen, ni pa viden;
Zmerne težave – dojka je izraziteje trša, vsadek zlahka zatipljemo in je viden;
Hude težave – dojka je trda in občutljiva, prisotne so bolečine, dojka je nenavadne oblike.

Krčenje kapsule lahko nastane kmalu po operaciji ali več let po njej. Lahko se pojavi le na eni strani ali na obeh dojkah. Pojav sam po sebi ni nevaren za zdravje in nekaterih žensk povečana čvrstost dojk ne moti. Včasih, predvsem v hujših primerih, je potrebna ponovna operacija, pri kateri odstranimo vsadek s kapsulo, in ga nadomestimo z novim. Vstavitev vsadka pod prsno mišico in izbira vsadkov s hrapavo (teksturirano) površino zmanjšujejo možnost krčenja kapsule.

Posebni pregledi, razen tistih, ki so smiselni za vašo starostno skupino, niso potrebni. Več obsežnih raziskav je pokazalo, da vsadki ne povzročajo raka na dojkah ali drugih organih, niti niso povezani z nastankom kakršnihkoli drugih bolezni. Nekatere študije so pokazale celo, da ima skupina žensk z vsadki 30 % manj raka na dojkah kot ostala populacija. Verjetno so te številke odsevale dejstvo, da so v operirani skupini ženske s povprečno manjšimi dojkami. Kakorkoli, znanstveno je dokazano, da vstavitev protez ne povečuje nevarnosti za razvoj bolezni.

Drugo vprašanje, ki se pojavlja v zvezi s tem, je ali proteze preprečujejo normalno pregledovanje dojk in zgodnjo zaznavo raka. Glede na dejstvo, da gre za pogosto bolezen, je to vprašanje popolnoma na mestu. Na srečo vas lahko pomirim, saj dokazi kažejo, da stadij raka, ki ga ugotovimo pri ženskah z vsadki ni bolj napredoval kot v splošni populaciji. V obeh skupinah je primerljiva prognoza bolezni. Torej, kot pri vseh ženskah v vaši starostni skupini, so tudi pri vas priporočljivi redni samo-pregledi, pregledi dojk pri osebnem zdravniku ali ginekologu. Glede na to, da ste dopolnili 35 let je smiselna prva mamografija (kasnejše po ustreznih smernicah za splošno populacijo). Pri mamografiji opozorite, da imate vstavljene vsadke, ker je v tem primeru tehnika slikanja (projekcija) nekoliko prirejena. Včasih je potrebno dodatno opraviti še ultrazvočno ali magnetno-resonančno preiskavo.

Dojenje je popolnoma varno tudi iz povečanih dojk. Vsebnosti silikona merjene v materinem mleku, niso pokazale povečanih vrednosti. Edini problem v zvezi z dojenjem lahko predstavlja zmanjšana možnost laktacije (tvorbe mleka), ki je včasih posledica peri-areolarne vstavitve vsadkov. Torej, če vam je kirurg/inja vstavil protezo skozi rez po spodnjem robu kolobarja, obstaja majhna možnost, da so prekinjeni mlečni vodi in bodo z dojenjem težave. Izbor tega mesta za vstavitev proteze je sicer popolnoma legitimna izbira s svojimi slabostmi in prednostmi. Drug pomislek v zvezi z nosečnostjo je kako bo ta vplivala na obliko dojk. Kot pri vseh ženskah tudi pri tistih s povečanimi prsmi, pride do raztegovanja kožnega ovoja dojk ob povečanju pri in po nosečnosti. Elastičnost kože posameznice določa kako se bodo dojke »obnašale« po zmanjševanju prostornine po koncu dojenja. Slabše elastična koža in večji prirast prostornine dojk bo povzročila nastanek bolj povešenih dojk. Po nosečnosti se lahko navkljub vsadkom oblika dojk spremeni. V kolikor je sprememba moteča je potrebna ponovna operacija (večji vsadki ali dvig prsi).

Menjava vsadkov, ki ne povzročajo težav ni potrebna. Obstojnost vsadkov seveda ni večna in s časom lahko pride do obrabe in pretrganja ovojnice. To se lahko zgodi že po desetletju, pogosto pa vidimo tudi gospe, ki so imele vstavljene vsadke (bistveno slabše kvalitete) pred trem ali štirimi desetletji. Obstojnost je odvisna od tipa vsadkov. Današnje generacije vsadkov med katere (najverjetneje) spadajo tudi vaši, so tako izboljšane, da je pretrganje posebej ojačanega ovoja malo verjetno. Vsebina vsadkov je kohezivna - posebej obdelana tako da silikon ne izstopa iz vsadka tudi če ga prerežemo z nožem. Če kljub vsemu pride do predrtja ovojnice, silikon ostane ujet v vezivno kapsulo, ki obkroža vsadek. Pri diagnozi si v tem primeru pomagamo z magnetno-resonanco. Predrt vsadek sicer ne predstavlja nevarnosti za zdravje, ga pa po potrebi operativno zamenjamo. Nekateri proizvajalci danes že prodajajo vsadke z doživljenjsko garancijo za primer predrtja ovojnice vsadka zaradi obrabe materiala.

Odstranitev vsadkov o kateri razmišljate pri koncu pisma je operativno sicer enostaven poseg, videz prsi pa vam po tem verjetno ne bi bil posebej pri srcu. Prostornina vaših dojk bo enaka kot pred prvotno operacijo (ob podobni telesni teži). Pred operacijo niste bili zadovoljni z velikostjo, po odstranitvi pa bi bila slabša tudi oblika. Vsadki namreč kožni ovoj dojke raztegnejo in po njihovi odstranitvi lahko nastanejo viseče dojke. Kako izrazito se dojke povesijo je odvisno od velikosti vsadkov in stanja pred prvo operacijo. Če so bile dojke viseče že prej, posebne razlike ne bo. Seveda obstaja primerna rešitev tudi za takšno izbiro. Viseče dojke se da operativno dvigniti z operacijo, ki ji rečemo mastopeksija – dvig dojk.

Z lepimi pozdravi!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.