Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Holesterol


Vprašanje:

Stara sem 50 let. Zadnje leto in pol imam pri laboratorijskih preiskavah holesterol 6,6. Prehranjujem se neredno, ampak dokaj zdravo, gibljem pa se zelo malo (sicer nimam povečane telesne teže, sem pa že v meni). Ali so potrebne dodatne preiskave, bi me moralo skrbeti? Kaj bi mi svetovali?

Odgovor:

Statsitika in praksa kažeta, spoštovana gospa, da so ženske  do menopavze zaščitene oz. manj pogosto obolevajo zaradi bolezni srca in ožilja. Saj o tem se pogovarjava, če se pogovarjamo o povišanem holesterolu. Srčnožilne bolezni so tudi v Sloveniji še vedno najpogostejši vzrok smrtnosti.
Napisali ste, da nimate (1) prevelike telesne teže in da se (2)zdravo prehranjujete ( vsebina hrane ). Morate vedeti, da tudi redno prehranjevanje spada med zdravo hrano.

Samo na kratko naj naštejem še ostale dejavnike, ki vplivajo na zdravje: (3)dednost, na katero ne moremo vplivati, omenjate, da se premalo gibate(4), (5) kajenje, povišan krvi pritisk (6), sladkorna bolezen(7) in (8) holesterol.

Torej, zanima vas holesterol, ki je pri vas 6,6. Normativ je do 5 mmol/l (nekateri laboratoriji imajo normativ do 5,7 mmol/l, kar je odvisno od reagensov). Poleg hoelsterola so v krvi pomembni še trigliceridi, ki morajo biti do 2,3 mmol/l. Holesterol delimo na "dobri", ki mu pravimo HDL in mora biti nad 1,6 mmol/l in "slabi", ki mu pravimo LDL in ki mora biti po novih smernicah pod 2,5 mmol/l. Imamo tudi znanstvene dokaze, da ni dovolj le, da je skupni holesterol pod 5 mmol/l, ampak mora biti LDL tudi POD 2,5 in hdl NAD 1,6 mmol/l. Le v takem primeru maščobe v krvi niso dejavnik tveganja za srčnožilne bolezni.
Spoštovana gospa, verjetno veste več, kot ste tu zapisali, vsekakor pa morate razmišljati tako, kot vam pravim, če seveda želite živeti dolgo in zdravo. Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.