Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Meningitis


Vprašanje:

Pogosto me boli vrat, ki je slabše gibljiv. Kako naj vem, kdaj je bolečina znak za klopni meningitis. Prebrala sem, da je eden od znakov za klopni meningitis ravno bolečina v vratu.

Odgovor:

Spoštovani!
Najprej, če govorimo o meningitisu, morate imeti klopa. Brez njega ni klopnega meningitisa. Inkubacija, torej čas od pika klopa in prvih simptomov, traja cca 3 tedne. Značilni prvi simptomi so: glavobol, viskoka temperatura in bruhanje. Govorimo o triasu, saj le vsi trije simptomi skupaj potrjujejo to diagnozo. Bolečina v zatilju v vratu ni toliko tipična , kot je tipična otrplost vratu in v nadaljevanju seveda tudi drugi meningealni znaki.

Že prvi trije znaki (trias) - glavobol, visoka temperatura, bruhanje vas pripeljejo do zdravnika.
Strokovnjaki infektologi pišejo, da je pogosto 5-7 dni po klopu, ki je okužen, opaziti nizko temperaturo in slabo počutje. Gre za blage znake , ki izginejo, a po koncu inkubacijske dobe se razvije meningitis v polni obliki, ki vas zelo hitro pripelje do zdravnika in v bolnico.

Torej morate vzrok za bolečino v vratu verjetno poiskati v drugi diagnozi. Zaradi same bolečine se vam ni potrebno bati klopnega meningitisa.
Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.