Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nizek krvni tlak


Vprašanje:

Imam zelo nizek tlak (90/60), zato mi je zelo všeč slana hrana in popijem veliko kave. Ali mi to lahko pomaga dvigniti tlak ali bi morala uporabljati kakšno drugo metodo, saj se bojim, da to ni preveč zdravo, ker sem prebrala v Vivi, da moramo zmanjšati sol v hrani.

Odgovor:

Spoštovani!
Veliko ljudi čisto dobro živi z nizkim pritiskom. Ne gre za bolezen, gre za stanje, ki vas spremlja v življenju. Kadar smo nagnjeni k nizkemu krvnemu pritisku, je le ta lahko bolj ali manj nizek. Problem nastane, kadar je "bolj nizek". Takrat smo omotični in imamo glavobol. Telo samo pove, kaj potrebuje. Soli se moramo izogibati. Da. To je standardno pravilo. V vašem primeru čisto ne drži, kar vam pove telo samo. Tako kot žeja v glavnem pove, da imamo v sebi premalo tekočine, tako vam v primeru nizkega pritiska odgovarja slana hrana, saj sol ozmotsko zadržuje tekočino v telesu in nekoliko, poveča polnjenost ožilja. Prav tako kava preko kofeina deluje na ožilje tako, da poveča napetost v žilnih stenah, na srce pa deluje tako, da poveča moč stiskanja srca in tako se krvni pritisk nekoliko dvigne.
Seveda tudi nekatera zdravila delujejo tako, da znižujejo pritisk. Kadar pa z vsemi temi ukrepi ne moremo popraviti krvnega pritiska, ki ostaja še naprej majhen in daje težave, takrat si pomagamo z zdravili, ki jih je ponovno dobiti v lekarnah in so na recept. Zdravil se polužujemo tudi, kadar nekdo zaradi drugih zdravstvenih težav ne more uživati kave ali slane hrane ( npr. rana na želodcu,... ).
Nizek krvni pritik je vsekakor probem, ki vas že in vas še bo spremljal naprej. Nučite se prepoznavati problem in ga reševati. Ob priložnosti pa se pogovorite tudi s svojim izbranim zdravnikom predvsem zaradi potrditve, da gre zgolj za nizek krvni pritisk.
Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.