Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vrtenje v glavi


Vprašanje:

Vsako jutro, preden vstanem, imam navado, da se pretegnem v postelji, vendar imam veliko težavo, ker se mi potem nepopisno začne vrteti v glavi, imam občutek, da bom padla s postelje, slabo mi je … Podoben občutek imam tudi, kadar pogledam navzgor in nato hitro navzdol. Kaj bi to lahko bilo?

Odgovor:

Spoštovani!
Imate tipično vrtoglavico, ne omotico, vrtoglavico. Pojavlja se tipično pri gibih v vratni hrbtenici: ko se pretegnete, ko naredite hiter gib v vratni hrbtenici pri pogledu navzgor in navzdol. Pri vrtoglavici se okolica vrti okoli nas. Ker je vezano na gib v vratni hrbtenici, imate že tudi odgovor, kje je problem. Zelo rada se pojavi tudi slabost in celo bruhanje, če to vrtenje traja dalj časa (minuto ali več). Nikoli ni najprej slabost in potem vrtoglavica, ampak obrato. Najprej je vrtoglavica, nato slabost ali celo bruhanje. Na ravnotežje preko centra za ravnotežje vplivajo namreč mišice vratu, ki sporočajo o telesnem položaju, to informacijo pa dobivamo tudi preko očesnih mišic in velikih skelpov. Koordinacijo nad vsem pa imajo mali možgani.
Potrebno je opraviti nekaj rutinskih preiskav, da potrdimo diagnozo in da izključimo druga manj možna obolenja. RTG vratne hrbtenice bo potrdil (ali pa tudi ne) probleme vratne hrbtenice. Verjetno bo potrebna kura fizioterapije. Z ozirom na to, da so težave le takrat, ko izvajate nek gib, se morate teh gibov izogibati, fizioterapija pa bo rešila problem.
Tudi ta problem je potrebno rešiti, saj ni potrebno trpeti, če imamo rešitev. Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.