Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izvidi MRI slikanja


Vprašanje:

Spoštovani! Kljub temu da so moje težave nevrološke, vas prosim za razlago izvidov MRI slikanja, ki je pokazalo: Korpus kalozum in nukleus kavdatusa so stanjšani, ventrikli izrazito razširjeni, akvedukt je zožen. Verjetno gre za hidrocefalus zaradi stenoze akvedukta. Poleg tega nevrolog opaža prekomerno živahne reflekse, stopalni klonus in plantarna odziva v ekstenziji. Otologinja pa ugotovi nevzdražen levi vestibularni aparat. Zanima me, ali so te težave med seboj povezane in ali gre za več vrst okvar. Zdravim se tudi zaradi depresije. Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Verjetnost hidrocefalusa zaradi stenoze akvedukta je verjetno diagnoza oz. zaključek MRI preiskave. Kdo vas je napotil na MRI? Verjetno nevrolog, katerega citirate v opisovanju simptomov (klonus, refleksi ... ). Levi vestibularni aparat je nevzdraželjiv, torej gre za simptome možganskega debla, srednjega in zgornjega (pons, mesencephalon), saj tam poteka osmi možganski živec (n. vestibulokohlearis). Akveduktus pa ima komunikacijo s hrbteničnim (spinalnim) kanalom - torej govorimo o isti anatomski višini.

Da. Zelo verjetno gre za samo en problem. Vsi simptomi morajo biti razložljivi. Potrebno je, če še niste, nadaljevati s kontrolo pri nevrologu in seveda otologu. Potrebno je najti skupno rešitev. In pri tem morate biti pogumni in najti kratke poti, ne dolga čakanja. Depresija je lahko posledica vseh teh težav, ki vas pestijo verjetno že nekaj časa. Po mojem mnenju depresija ni osnovni problem, čeprav sedaj, ko jo imate, ne smete zanemariti njenega pomembnega statusa. Morate jo zdraviti.

Lep pozdrav !

 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.