Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Depresija


Vprašanje:

 Leto in pol nazaj mi je umrla mama, na katero sem bil zelo navezan. Star sem 38 let, sem samski, sicer se videvam z ženskami, vendar nobena ne dosega mojih kriterijev za stalno partnerico, čeprav si tega zelo želim. Želim si tudi ustvariti družino. Nehal sem hoditi ven, zelo malo grem v družbo, delam od doma … Včasih sem kakšen mesec brez stikov. Zdaj pa se že leto in pol ne morem izkopati iz tega mračnega razpoloženja, nimam motivacije, ne spim, ne jem, čas preživim pred televizijo ali pred računalnikom … Ali bi moral začeti jemati antidepresive ali si lahko pomagam tudi kako drugače – je dovolj psihoterapija?

Odgovor:

Spoštovani,
za depresivno razpoloženje je značilno pesimistično razmišljanje o sebi, o drugih in o prihodnosti. Temu se pridružuje tudi zmanjšana energija, upad interesov, manjša sposobnost za uživanje, pa tudi telesne težave (utrujenost, motnje apetita, spanja). Pogosto upade tudi zaupanje vase, kar gotovo ovira iskanje in graditev partnerske zveze, ki si jo želite. Tudi umikanje iz okolice, ki ga opisujete, je lahko ena od vedenjskih značilnosti depresivnega počutja. Iz vašega pisanja sklepam, da se Vam je v zadnjem času zelo poslabšala kvaliteta življenja.
Menim, da je že to pismo korak k temu, da ste se odločili nekaj ukreniti. Ta odločitev je zelo pomembna, saj je tudi od motivacije pacienta odvisno, kako uspešno bo potekalo zdravljenje. Zanj pa se ne more odločiti nihče drug razen Vas. priporočam Vam ambulantni pregled pri psihiatru ali kliničnem psihologu. Če se bo potrdilo, da imate res depresivne težave, je možno zdravjljenje z zdravili, psihoterapevtsko ali s kombinacijo obojega. Blažje depresije se zelo dobro zdravijo s psihoterapijo (brez zdravil), pri težjih oblikah pa so zdravila potrebna. Glede na to, da gre pri Vas tudi za precej simptomov na vedenjskem področju (umikanje), bi bila morda priporočljiva mentoda kognitivno - vedenjska psihoterapija.

Priporočam Vam torej, da čim prej storite prvi korak, saj Vam sicer minevajo dnevi brez zadovoljstva, vedrine in načrtov za prihodnost.

Lep pozdrav!