Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sum na Chronovo bolezen


Vprašanje:

Sum na Chronovo bolezen Moj 35-letni partner so mu po preiskavah ugotovili sum na Chronovo bolezen in domov je prišel s polno vrečo zdravil, ki naj bi jih uporabil v treh mesecih. Zdravil ga je strah, ne želi jih jemati. Prej bi rad sum na bolezen potrdil. Kaj lahko naredi, da se diagnoza pojasni? Kako to, da še niso potrdili ali ovrgli sum na to bolezen po kolonoskopiji? Zanima me, koliko je na bolezen mogoče vplivati s prehrano, glede na to, da mu zdravnica tega ni potrdila, jaz pa sem prebrala, da je to mogoče?

Odgovor:

Crohnova bolezen je v resnici neprijetno obolenje, zato je pametno upoštevati nasvete izkušenih praktikov - ljudi, ki takšno bolezen pogosto zdravijo. Pri koloskopiji so gotovo vzeli tudi vzorce tkiva za histološko preiskavo. Morda izvida še ni. Velikokrat se zgodi, da iz tkiva ni mogoče z gotovostjo potrditi bolezni, ker se klinična slika še ni razvila v celoti. Vsekakor je na obolelo črevo mogoče vplivati s prehrano, saj bi hrana ki draži prav gotovo povzročila poslabšanje.
Vem, da je treba jemati ob tej bolezni precej zdravil, svetujem vam, da upoštevate navodila vašega lečečega zdravnika.

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

9. 07. 2010 11:56:42
Ni vvse tako črno, kot se prvi trenutek sliši, jaz imam chronovo bolezen že 10 let . Preden so mi jo odkrili je tudi trajalo, dokončno diagnozo sem imela šele pri operaciji, po njej sem počutim veliko bolje in tudi veliko manj zdravil jem. Sam sebe moreš poznati in potem veš kaj lahko ješ in kaj ne, odsvetovali so mi mleko in mehurček, sam pa sem nehala pit kavo, ne prenesem začimbe rdeče paprike in seveda nobenih pekočih zadev. Chron ni lahka bolezen, samo z njo se moreš naučit živet in potem je veliko lažje. Glavo pokonci in pozitivno naprej.
LP