Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z iztrebljanjem


Vprašanje:

Gospod doktor pozdravljeni! Prosila bi vas za nasvet Po histerektomiji, ki so mi jo naredili pred dvema letoma imam hude težave z odvajanjem blata. Če ne jemljem odvajal, sploh ne čutim potrebe po iztrebljanju. Prehranjujem se zdravo, a neredno, pijem veliko tekočine, gibljem se zmerno in redno. Ali mislite, da moram na kolonoskopijo? Ginekološke preglede opravljam redno. Kaj mi lahko svetujete, je vse skupaj posledica tega, da nimam vec maternice, kaj lahko storim' Hvala za odgovor !

Odgovor:

Spoštovani !
Težave z zaprtjem so ene od najpogostejših s katerimi se srečujemo v ambulantah. Lahko se pojavljajo že v mladosti, vendar običajno postanejo nadležne v starejših letih. Tu ljudje delajo največ napak, ker takoj pričnejo z uporabo najmočnejših odvajal, ki so na razpolago. Danes si prizadevamo, da bi vzroke zaprtja bolj natančno opredelili. Včasih gre za zaprtje, ko je leno celo črevo, zelo pogosto pa vidimo, da se blato ustavi povsem na koncu. Takšno stanje je takrat, ko gre za povešeno medenično dno in začetno izpadanje črevesa, ki se natlači nad mišico zapiralko in preprečuje, da bi lahko blato izločili.
Svetujemo, da se prijavite na pregled, kjer bi lahko s preiskavami ugotovili za kakšne vrste zaprtja gre. Ne moremo reči, da je pri vas zaprtje posledica ginekološke operacije, lahko pa je bila tudi maternica odstranjena zaradi popuščanja medeničnega dna, ki se lahko kaže na različnih organih (mehur, maternica, črevo).
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.