Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Razjeda želodca pri najstniku?


Vprašanje:

Spoštovani, moj sin je živahen štirinajstletnik, sicer krepak in zdrav, vendar ga že nekaj časa ponoči sili na bruhanje. V zadnjih nekaj mesecih se mu je to zgodilo kar trikrat. Povedal je, da se mu v ustih nabira slina, mučijo ga tudi močne bolečine v trebuhu. To traja približno tri ure, šele tedaj nastopi bruhanje. Izbruha vse, tako zaužito hrano kot žolč. Ali je možno, da ima tako mlad fant rano na želodcu? Ali je to mogoče ugotoviti z ultrazvokom? Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,
bolečine v trebuhu so pri mladostnikih dokaj pogost pojav. Največkrat so posledica stresa - preobremenjenosti s šolo ter neredne in nepravilne prehrane. Tudi otroke tarejo skrbi in želodec je organ, ki se na stresno situacijo odzove s pretiranim izločanjem kisline, ta pa povzroči vnetje želodčne sluznice in težave, ki jih opažate pri sinu.
Z ultrazvokom ni mogoče pregledati želodca, vendar ne bo narobe, če fant opravi ultrazvočno preiskavo, ki bo pokazala, ali ne gre morda za obolenje drugih trebušnih organov. Izključiti je treba zlasti žolčne kamne, ki jih - čeprav redko - lahko dobijo tudi otroci. Edina ustrezna preiskava za pregled želodca je gastroskopija, smiselno pa bi bilo opraviti tudi test na Helicobacter pylori. Na obe preiskavi bo sina napotil njegov zdravnik, seveda če bo menil, da sta potrebni. Predpisal mu bo tudi ustrezna zdravila.

Sinu lahko pomagate tudi sami, predvsem s tem, da uredite njegovo prehrano. Je naj večkrat na dan, obroki naj bodo majhni. Vsaj dva obroka naj bosta kuhana, hrana naj vsebuje vse hranilne snovi. Hitra hrana (ocvrt krompirček, hamburgerji in pice) naj bodo na jedilniku samo občasno, tudi hladne gazirane pijače naj zamenja z drugimi napitki. Poleg tega poskrbite, da bo imel sin dovolj časa za sprostitev, rekreacijo in spanje.


 Irena Vidic, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

Irena Vidic, dr. med.

Diagnostika

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.