Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Beljakovinska dieta


Vprašanje:

Pozdravljeni! 
Želim izgubiti nekaj kilogramov in sem razmišljala o beljakovinski dieti. Vendar pa sem na netu zasledila, da to ni najbolj zdrav način zbijanja kilogramov s prehrano. Kaj o tem menite vi?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana,
beljakovinska dieta je za zdravje precej nevarna in vam je ne bi priporočala. Na "dobrem" glasu je zaradi tega, ker naj bi pomagala pri hitremu izgubljanju kilogramov. Hitro izgubo kilogramov, okoli 1kg na teden, lahko dosežete tudi z uravnoteženo dieto, s petimi obroki na dan, kjer jeste pretežno sadje in zelenjavo, (zelenjavo ob vsakem obroku) za kosilo okoli 100g hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate (riž, testenine, kruh), meso pa samo v enem obroku in to za večerjo.

Pred časom so bili objavljeni rezultati deset let trajajoče raziskave Oxfordske univerze »China project«. Znanstveniki so raziskovali vpliv hrane na zdravje ljudi. Študija je prikazala, da se stopnja smrtnosti zaradi srčnih bolezni in raka na prebivalstvo povečuje s količino zaužitega mesa. To velja za vse vrste mesa, tudi ribe in perutnino. Rezultati so presenetili širšo javnost, saj je do sedaj veljalo, da je le maščoba, ne pa tudi pusto meso živali nevarno za naše zdravje.

Zdravnik Dr. Campbell, vodja China project je med drugim tudi dejal, da je prepričan, da bodo znanstveniki v naslednjih 10 letih potrdili, da so beljakovine živalskega izvora ena najbolj toksičnih snovi za naše telo.

Raziskave so potrdile tudi povezavo med veliko vsebnostjo beljakovin v prehrani in izgubo kalcija v telesu. Beljakovine pri razpadanju znižujejo ph. vrednost telesa. Da bi telo to razmerje normaliziralo potrebuje kalcij, ki ga jemlje iz svojih zalog, predvsem kosti in zob. Pomanjkanje kalcija lahko vodi do višjega krvnega pritiska in osteoporoze.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.