Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s hčerko


Vprašanje:

Moji dvanajstletni hčeri, ki je normalno visoka in ima normalno telesno težo, je eden od sošolcev zabrusil pred celim razredom (mislim, da mesec dni nazaj), da je krava debela. Od takrat naprej imamo hude težave s prehranjevanjem in njeno samopodobo. Noče več jesti normalne obroke, želi jesti samo juhe in solato, poje tudi kakšno jabolko in jogurt. Zapira se vase, težko se z njo odkrito pogovorimo, ker odklanja pogovor, ne verjame nam, da je lepa punca, ki ima zdravo telesno težo. Na kakšen način naj pristopim k njej, kako naj ji pridem bližje? Ali je to lahko nevarno, je že kritičen znak, ki zahteva strokovni posvet? Če je to potrebno, kako naj jo pripravim, da obiščeva strokovnjaka?

Odgovor:

Spoštovana!

Motnje hranjenja se pogosto začnejo ob kakšnih zbadljivkah na račun telesne teže s strani vrstnikov. Kar imam sama izkušenj, sem kaj takšnega izvedela od deklet, ki so imele dejansko probleme s nekoliko preveliko telesno težo. To pri vaši hčerki ni problem, vendar pa je dobro, da ste kljub temu pozorni na njeno prehranjevanje. Svetujem vasm, da ste pozorni na redne obroke pet krat na dan. Poskušajte na miren in preudaren način pristopati do nje in jo spodbujati, da bo zaužila vse obroke in obrokov ne bo spuščala. Bodite pozorni, da po hrani ne odhaja na stranišče in da ne telovadi preko razumnih mej. Pri vaši hčerki gre lahko samo za prehodno obdobje odklanjanja rednega prehranjevanja, lahko pa se bo potrebno oglasiti po kakšno pomoč. Ne bi vas rada prestrašila, vendar previdnost ni odveč. Najboljši bo posvet pri osebnem zdravniku. Za takšen posvet jo boste gotovo lahko nagovorili. To naj bo prvi korak, potem pa se boste na osnovi rezultatov razgovora pri osebnem zdravniku lažje odločali za naslednje korake. Mogoče bo to dovolj. V nasprotnem primeru pa vas bo osebni zdravnik usmeril ali k psihologu in psihiatru in o tem spregovoril z vašo hčerko.
Hčerki v pogovoru poskušajte potrditi njene občutke in ji povejte, da jo povsem razumete. Povejte ji tudi, da vas skrbi zanjo in da bi ji radi pomagali. Ne silite preveč v njo s pogovori. Počakajte, da sama začne komunikacijo z vami. Ne spreminjanje vašega režima prehranjevanja doma. S tem ko vidi kakšna je zadostna količina zaužite hrane, ohranja stik z realnostjo. Vzdržite se pripomb na račun količine hrane, ki jo zaužije. Ne prerekajte se preveč z njo med hranjenjem, bodite potrpežljivi in vztrajni. Storite vse, da boste podpirali njeno samozavest in samospoštovanje, vendar ne pretiravajte v tem, saj vam ob pretiranem hvaljenju ne bo verjela.
Želim vam veliko uspehov pri reševanju vaših težav. Lepo pozdravljeni!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal