Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Rak debelega črevesa in alkohol


Vprašanje:

Spoštovani dr. Košorok,

moj oče ima raka na danki in se že 3 mesece zdravi (kemoterapija + biološka zdravila). Zanima me, kako na zdravljenje vpliva alkohol, če vsake toliko spije kakšen kozarec preveč. Rak je že v IV. stadiju, in se je razširil že na jetra. Konec avgusta oz. začetek septembra naj bi šel tudi na operacijo, v kolikor ne bo potrebnih dodatnih terapij.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Odgovor:

Spoštovani!

Pitje alkohola vsekakor ni koristno, posebej ne za prizadeta jetra. Vprašanje je, koliko je vaš oče zasvojen s pitjem oz. poskuša s pitjem blažiti svojo negotovost in strah pred boleznijo, ki se je prav gotovo zaveda. Očitno prognoza ni najboljša in v takšni situaciji je bolj pomembno spremljati bolnika in mu pomagati ob slovesu. Neozdravljivim bolnikom se mi zdi nesmiselno braniti njihove razvade, saj jim pogosto pomenijo majhen pobeg od resničnosti, ki je neusmiljena.
V kolikor bi se po pooperativni radiokemoterapiji in terapiji z biološkimi zdravili stanje izboljšalo, bodo zdravniki verjetno presojali, ali bi bilo smiselno resecirati metastaze na jetrih, vendar bo to odločil lečeči zdravnik.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.