Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vitiligo


Odgovor:

Spoštovana,

domnevam, da ste se že zdravili pri dermatologu in da običajno zdravljenje žal ni obrodilo uspeha. Če tega še niste storili, svetujem pregled v dermatološki ambulanti.

Plastični kirurgi pogosto uporabljamo kožne presadke polne ali delne debeline kože za kritje kožnih vrzeli, do katerih pride iz najrazličnejših razlogov. Največkrat je vzrok opeklina, mehanska poškodba ali pa stanje po odstranitvi kožnih tumorjev. V vseh teh primerih gre za težavo, ki se pomembno razlikuje od vaše – pri teh bolnikih na površini telesa manjka celotna debelina kožnega pokrova, zato se koža ne bi obnovila sama od sebe ali pa bi bilo celjenje zelo dolgotrajno. Brazgotine, ki nastanejo s takšnim podaljšanim celjenjem, so praviloma grde in lahko povzročijo funkcionalne motnje. Za kritje kožnih vrzeli torej odvzamemo kožo z dajalskega mesta in ga prenesemo na rano, ki sprejme preneseno kožo in se kmalu zaceli. Slabost tovrstnega zdravljenja je v tem, da v estetskem smislu prenesena koža ni nikoli popolnoma enaka zdravi koži – ne po barvi, ne na otip in ne po poraščenosti. Poleg tega na odvzemnem mestu ostanejo brazgotine.

Pri vitiligu je težava drugačne narave. Na koži se pojavljajo ostro zamejeni predeli posvetlitve – depigmentacije. Ti so posledica prizadetosti melanocitov, ki proizvajajo kožni pigment. V drugih pogledih je kožni pokrov neprizadet; kirurški izrez predela in kritje s kožnim presadkom bi v večini primerov povzročila estetsko in funkcionalno poslabšanje stanja. Klasični kožni presadki torej nimajo prave vloge pri zdravljenju vitiliga.

Domnevam, da se vaše vprašanje nanaša na novejše "polkirurške" metode repigmentacije, ki jih v zadnjem desetletju uvajamo v zdravljenje stabilnih oblik vitiliga. Obstaja več vrst posegov, ki so različno uspešni. Ker gre za bolezen, s katero se v največji meri srečujejo dermatologi, na Kliničnem oddelku za plastično, estetsko in rekonstrukcijsko kirurgijo UKC Ljubljana doslej nismo zdravili ljudi z vitiligom, zato uspešnosti posameznih metod ne morem komentirati na osnovi lastnih izkušenj. Gre za postopke, pri katerih z laserjem, z dermabrazijo ali s tekočim dušikom odstranijo neobarvano povrhnjico, predel pa pokrijejo s suspenzijo melanocitov (gojijo jih v celičnih kulturah ali pa pridobijo neposredno iz odvzete kože) ali z ultratankimi presadki povrhnjice in zgornjega dela usnjice. Pri drugi metodi vstavijo  minipresadke normalno obarvane kože v drobcene zarezice na neobarvanem območju – podobno kot plastični kirurgi zdravimo neporaščene predele lasišča, obrvi, brkov ali brade.

Z lepimi pozdravi!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.