Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Liposukcija "jahalnih hlač"


Vprašanje:

Liposukcija "jahalnih hlač" Odločam se za liposukcijo "jahalnih hlač", vendar sem v dvomih, saj ne vem, ali naj se odločim za navadno liposukcijo ali hidroliposukcijo. Pojasnite mi, kako poteka poseg, pri katerem v podkožje vbrizgajo fiziološko raztopino in adrenalin. Kako se ti snovi izločita iz telesa? V kolikšnem času? Ker sem športni tip človeka, me zanima, koliko časa bo moralo miniti, preden bom spet lahko igrala tenis ali pretekla deset kilometrov.

Odgovor:

Spoštovana ,
vaš dvom pri odločanju med navadno in hidroliposukcijo je najbrž posledica tržne domislice, ki s predpono hidro- želi doseči vtis, da gre za nekaj posebnega ali celo nadstandardnega. Dandanes je pri vseh vrstah liposukcije v rabi tehnika tumescence. To pomeni samo to, da v maščobne blazinice, ki jih nameravamo stanjšati in oblikovati, predhodno vbrizgamo mešanico lokalnega anestetika, adrenalina in fiziološke raztopine. Vbrizgavanje velikih količin tekočine (do trikratnika prostornine izsesane maščobe) pomaga pri mehanskem ločevanju plasti tkiva. Lokalni anestetik je namenjen omrtvičenju med posegom in blaženju bolečin po njem. Manjše predele telesa je tako mogoče operirati v lokalni anesteziji ali v lokalni anesteziji s sedacijo. Obsežnejše liposukcije navadno opravimo v splošni anesteziji. Vloga adrenalina je v tem, da krči žilice v tkivu, s čimer zmanjšamo izgubo krvi in nastajanje modric. Upočasni se tudi prehod lokalnega anestetika v krvni obtok, kar podaljša njegovo protibolečinsko delovanje in zmanjša toksičnost.

V zvezi z vprašanjem, kam gre vbrizgana tekočina, naj vas pomiri naslednji podatek: približno 30 odstotkov je – skupaj z maščobo – izsesamo že med posegom. Ostanek tekočine se v 6 do 12 urah po posegu vsrka v krvni obtok. Na kratko: tehnika tumescentne (ali hidro-, če želite) liposukcije je v primerjavi s tradicionalno ali "suho" liposukcijo varnejša, izgube krvi so manjše, bolečine po posegu so blažje, prav tako modrice in oteklina, okrevanje pa je hitrejše.

Še odgovor na vprašanje, ki se nanaša na pooperativno obdobje. Do tretjega dne lahko pričakujete nekaj izcedka iz ranic. Otekline so najizrazitejše med tretjim in petim dnevom. Podplutbe izginjajo dva tedna po posegu. Oteklina se zmanjšuje do šestega tedna po operaciji. Dokončni rezultat je viden po nekaj mesecih. Prve štiri do šest tednov po posegu je treba nositi kompresijska oblačila, ki zmanjšujejo oteklino in omogočijo lepše celjenje, tako da na koži ne zapusti neravnin. V prvem tednu, torej do zacelitve ranic, se je treba izogibati kopanju. Po manjšem posegu se lahko vrnete na delo po treh do petih dneh, po odstranitvi velikih količin maščobe pa po sedmih do desetih dneh. S tenisom in tekom lahko v prvotni meri začnete po treh do štirih tednih.

Z lepimi pozdravi!


asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.