Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nosečnost


Vprašanje:

Sem v 24 tednu nosečnosti in začela sem opažati, da me bolijo mišice nad sramno kostjo. A me  mora zaradi tega skrbeti? 2. Ali moram jemati folno kislino v času nosečnosti? Kaj, če je pred zanositvijo nisem jemala, ter koliko časa v nosečnosti jo res moram jemati? V navodilih tabletk namrec piše, da jo moramo jemati ves čas nosečnosti. In še : vpliva jemanje folne kisline na slabost ali gre v tem primeru zgolj za sočasnost: istočasno, ko jemljemo folno kislino, so prvi meseci nosečnosti, ko je nekaterim nosečnicam v vsakem primeru slabo. 3. Zanima me, ali prepogoste ultrazvočne preiskave škodujejo pludu? Namreč, moja izbrana splošna zdravnica nima veliko časa za UZ pregled, vsega skupaj mogoce 5 min, zato si želim opraviti ultrazvok tudi pri zasebnem zdravniku. Tam me pa nihče ne vpraša kolikokrat sem do sedaj imela UZ. Je preveliko število opravljenih ultrazvokov lahko problem? Hvala za odgovore!

Odgovor:

Spoštovana,
1. Bolečine nad sramnjo kostjo ponavadi niso nič hudega in se proti koncu nosečnosti lahko tudi stopnjujejo. Včasih pomaga, če se uležete in noge in medenico malo dvignete, lahko pa tudi kakšna blaga tableta proti bolečinam.
2. Folna kislina se nahaja v vseh zelenih listih, vendar pri povišani temperaturi hitro razpade. Tudi v zelenjavi, ki dalj časa stoji, razpade. Zato je smiselno dodajanje folne kisline v nosečnosti. Nič ni narobe, če jo jemljete celo nosečnost. Ponavadi ne povzroča slabosti.
3. Zaenkrat ni dokazana škodljivost UZ valov za plod, paziti moramo le pri doplerskih preiskavah (za srčni utrip), da so čim krajše. Zavarovalnica plača dva UZ pregleda v nosečnosti, v prvih treh mesecih in v petem mesecu (morfologija ploda). Pametno je narediti 3D- 4D UZ med 24. in 26. tednom nosečnosti in oceno rasti ploda med 30. in 32. tednom nosečnosti. Več UZ preiskav v normalni nosečnosti ni potrebno.
Lep pozdrav !
 Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Aktiven

Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Ginekologija in porodništvo Rak Spolne bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal