Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Štiriletnik in dojenje


Vprašanje:

Štiriletnik in dojenje Štiriletnik in dojenje Pred štirimi leti sem postala mamica čudovitemu sinku. Doslej je vse potekalo tako lepo, da boljše ne bi moglo. Ker je to moj prvi otrok, sem se na njegov prihod temeljito pripravila. Ker sem že pred porodom veliko prebrala o materinem mleku kot najprimernejši hrani za dojenčke, sem bila seveda odločena, da bom svojega otroka dojila. Čim dlje, tem bolje. Tako je tudi pisalo v vseh člankih o tej temi. Do sem vse lepo in prav. Dojenje nama je lepo uspevalo, otrok je bil ves čas zdrav in krepak, nikoli predebel. Bila sem zelo ponosna nase, ker tako dobro skrbim za sina.

Po štirih letih sem začutila, da sem z dojenjem naredila dovolj za njegovo odpornost. Začela sem razmišljati, da bi z dojenjem prenehala. Tu pa se začne težava. Sin se namreč nikakor ne more sprijazniti z izgubo svoje "sisi", kot pravi mojim dojkam, in se hoče dojiti še naprej. Najraje zvečer, pred spanjem, a tudi čez dan pride k meni od dva- do trikrat. Počasi mi gre to na živce, saj me začne slačiti, če ne dobi svojega. Odvaditi smo ga poskusili tudi tako, da sva šla z možem sama za tri dni na dopust. Ko je bil pri babici, sploh ni pogrešal dojke, toda v hipu, ko sem stopila skozi vrata, je že planil name. Ker se mi starodavne metode (mazanje bradavic z različnimi grenčicami) upirajo, vas prosim za kak sodobnejši uporaben nasvet. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

V svoji želji po uspešnem dojenju ste pri prebiranju člankov hote ali nehote izpustili odstavke o odstavljanju od prsi. Zdravemu otroku, ki se sicer raznovrstno prehranjuje, dojenje s stališča prehrane po prvem letu ni več potrebno. Zato po prvem letu svetujemo postopno opuščanje dojenja, saj sicer prav zaradi pretirane navezanosti matere in otroka nastanejo težave, kakršne opisujete.

Edina pot, da otroku pomagate pri odvajanju od dojenja pri tej starosti, ni več "mehka". Vzpostaviti mu morate drugačen pogojni refleks. Zdaj namreč že ob pogledu na vas pomisli samo na dojenje. V dogovoru z ostalimi družinskimi člani mu tega preprosto ne smete več dovoliti, in to kljub upiranju. V tednu ali dveh bo popustil, le vi morate vzdržati! Doslednost je pri tem enako pomembna kot pri vzgoji otroka nasploh. Vsako popuščanje vodi k vašemu porazu, ki pa ima lahko tudi dolgotrajnejše posledice v vajinem odnosu z otrokom in v vašem partnerskem odnosu.
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.