Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Glivično obolenje nožnega nohta


Vprašanje:

Spoštovani, imam mamo in teto, obe stari 84 let in me zanima, kako jima  še lahko pomagam  glede nohtov. Obe  imata na nožnih palcih nohte kot neke 0,5 cm bunke, ki jih sicer lepo očistim, oluščim, obrusim. Ali je sploh možno in smiselno zdravit stare okužbe? Vnaprej hvala za odgovor in pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana!
Lepo, da tako pozorno skrbite za mamo in teto. Najbrž gre pri njiju res za glivično okužbo. Najprej vam svetujem, da inštrumente, s katerima izvajate pedikuro po "obdelavi" prizadetih nohtov res skrbno in dosledno očistite in razkužite, da glivic ne boste prenašali na druge predele.

Svetujem, da v lekarni nabavite Lamisil spray, s katerim naj gospe redno našpricata svoja obuvala ter nohte in njihovo okolico, za predele med prste svetujem kremo Lamisil, ki jo prav tako lahko kupite v prosti prodaji v lekarni. Za sama prizadeta nohta pa bi bilo pametno nekaj mesecev (najmanj 7 do 9) redno uporabljati poseben lak za nohte, ki pa ga lahko napiše le njun zdravnik na recept. Ob redni uporabi in upoštevanju navodil za uporabo sem prepričana, da bi se moralo stanje popraviti - seveda, če gre res za glivično okužbo nohtov.

Če sta nohta spremenjena zaradi kakšnega drugega razloga, potem takšno zdravljenje najbrž ne bo tako zelo uspešno (čeprav je velika možnost, da se na nohtu, ki je spremenjen v osnovi zaradi česarkoli, na primer poškod v preteklosti, dodatno pojavii tudi glivična okužba).
Lepo vas pozdravljam.
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.