Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Genitalni herpes


Vprašanje:

Spoštovani, na strani sem prebrala vse v zvezi z genitalnim herpesom, a imam še nekaj vprašanj. Bolezen je izbruhnila po skoraj letu dni z enim spolnim partnerjem, ki ni nikoli kazal znakov okuženosti s herpesom (niti genitalnim niti ustničnim). Zanima me predvsem, kje in kako se s partnerjem testirava - jaz glede dileme, ali gre za HSV 1 ali HSV 2, partner pa, ali je tudi sam okužen in nevidni prenašalec? Kakšne so še druge možnosti okužbe (poleg spolnega odnosa)? Kako je z nadaljnjo kužnostjo, ali sem kužna tudi, ko ni vidnega izbruha? Opravila sem pregled pri osebni zdravnici, ki mi je predpisala zdravila - ali je potrebno obiskati še kakšnega specialista? Ali obstaja zamenljiva bolezen, saj so v enem tednu od simptomov prisotni le pordelost, rahla nabreklost in srbečica (brez slabega počutja, vidnih mehurčkov)? Poleg tega imam navaden ustnični herpes že od otroštva. Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem!

Odgovor:

Spoštovana!
Najboljši naslov za takšno testiranje je zagotovo Ambulanta za spolno prenosljive bolezni na Dermatološki kliniki ter na Infekcijski kliniki. Lahko pa tudi pri svojem zdravniku zaprosite, da vama s partnerjem odvzame kri in pošlje na pregled prisotnosti protiteles proti HSV1 in HSV2. Prisotnost protiteles kaže na okužbo z omenjenima virusoma; ne nudi pa odgovora o tem, kdaj in na kakšen način se nekdo okuži, seveda. Menimo, da se virus lahko prenaša tudi, ko ni vidnih žarišč na koži ali sluznici, vendar je možnost nekoliko manjša kot ob prisotnosti vidnih žarišč.

Predlagam, da najprej opravite testiranje in v pozitivnem primeru opravite razgovor s strokovnjakom, ki se s tem ukvarja in vam bo dal v zvezi s tem pojasnila in navodila. Lahko pa se mi ponovno oglasite, da vam pojasnim jaz.

Lepo vas pozdravljam!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.