Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ščitnica


Vprašanje:

Lep pozdrav! Stara sem 32 let in lani so mi ugotovili nepravilno delovanje ščitnice. Osebni zdravnik je posumil na ščitnico, ko sem mu povedala o nenormalnem zatekanju nog. Zdravnik mi je še naštel nekaj simptomov, ki naj bi bili povezani z nepravilnim delovanjem ščitnice  in skoraj na vse sem odgovorila pritrdilno. Nato sem šla k specialistu, ki je postavil naslednjo diagnozo: možno kronično vnetje ščitnice z latentno hipotirozo.  Zdravljenja mi ni predpisal, ker naj bi bile hormonske spremembe blage. Moram pa kri kontrolirati na 2, 6 oz. 12 mesecev. Torej, od lani pa do danes, sem kontrolirala kri na dva meseca, ker sem imela vedno povečane vrednosti:  4,73 , 6,52,  6,19, vedno nad vrednostjo 6. Pišem vam zaradi tega, ker me zanima, če so te vrednosti res tako blage, ker se pri mojem počutju to sploh ne kaže kot blago. Najhuje se vse skupaj opazi pri teži. V zadnjem letu in pol sem pridobila že skoraj 20kg  kljub temu,  da se redno gibam in se ne "nažiram" s hrano ter raznoraznimi priboljški. Noge mi zatekajo kljub redni telovadbi,  pitju same vode ter nesladkanih čajev. Zdi se mi, da sem iz dneva v dan bolj raztresena, pozabljiva. To tudi  vpliva na moj študij. Zvečer, ko je potrebno zaspati, me noro zebe, kljub temu, da v hiši ni hladno. Torej, zanima me glede na to, da ne dobim zdravljenja dokler mi vrednost ne naraste nad 8, na kakšen način bi lahko te simptome ublažila. Najraje bi začela pri teži in zatekanju nog. Slišala sem pa tudi, da vsi ki imajo težave s ščitnico ne smejo iti na nobeno dieto. Mi lahko vi priporočate kakšno posebno kombinacijo hrane? Sem že res čisto obupana. Zahvaljujem se vam že vnaprej in čakam na kakršnekoli koristne nasvete. Najlepša hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana,
razumem vaš obup, mislim pa, da vsega le ni kriva ščitnica. Kot verjetno veste, ta žleza s svojimi hormoni nekako nadzira presnovo v našem telesu - če preveč "zakuri", shujšamo, imamo driske, se tresemo, razbija nam srce. Če dela premalo, smo upočasnjeni, izpadajo nam  lasje, poraste telesna teža, lahko pride do izpada menstruacije.
Slabše delovanje ščitnice je pri nas v predalpskem svetu zelo veliko, zlasti zaradi pomanjkanja joda v soli. V trgovinah se najde samo 1 vrsta soli, ki ima na embalaži natančno zabeleženo, koliko joda vsebuje, ostale soli jodirajo kar tako "na oko", oz. na lopato.
Zdravnik je verjetno posumil na bolezen ščitnice zaradi vaših težav, ki pa so bolj splošne in jih najdemo tudi pri drugih stanjih. Res se vaša ščitnica malo "matra", kar pomeni, da rabi veliko stimulacije (to je TSH, ki ga omenjate). Pomembno pa je, kakšno vrednost ščitniških hormonov T3 in T4 imate v krvi. Lahko da sta normalna in torej vaše težave ne izvirajo od tod. Imam premalo podatkov,  najbolje bi bilo, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom, ki ima na razpolago več podatkov o vas.
Kar se tiče diet ni pri vas nobene omejitve. Ampak, če želite shujšati, je treba imeti trden in resen načrt in letno izgubiti do 10% telesne teže, sicer se takoj spet zredimo, ker ne kurimo pravih zalog. Glavni uspeh se doseže, če dnevno zmanjšamo vnos hrane na 1300 kcal. Torej, če se normalno gibljete, jih porabite 2000, torej za 700 več kot je vnos. 1kg shujšamo, ko prihranimo tako 7000 kcal.
Kruto, a ne? Torej gre za popolno spremembo miselnosti, načina prehranjevanja in življenjskega vzorca.
Upam, da vam uspe, pa še kaj se oglasite.