Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zakaj ne morem zanositi


Vprašanje:

Zakaj ne morem zanositi Spoštovani! Stara sem 24 let, moj mož pa ima 28 let. V zadnjem letu in pol se brez uspeha trudiva, da bi zanosila. Zaradi nerednih menstruacij mi je ginekologinja po štirih mesecih predpisala tablete Klamifen, ki sem jih jemala dva meseca. Ker tudi po tem ni bilo uspeha, mi je po vnovičnem pregledu povedala, da imam policistične jajčnike in pregrado na maternici. Septembra lani sem bila v bolnišnici, kjer so mi opravili laparoskopijo, odstranitev maternične pregrade in elektrogulacijo obeh jajčnikov. Po okrevanju sem spet jemala tablete, ki pa so mi po dveh mesecih povzročile hiperstimulacijo jajčnikov. Zdaj so naju zaradi izčrpanih virov zdravljenja poslali na umetno oploditev. Sicer naj bi bilo z mano in z možem vse v redu. Zanima me, ali za naju res ni druge možnosti kot umetna oploditev? In če je z nama vse v redu, zakaj potem ne morem zanositi? Prosim, če mi razložite, kako lahko žensko s policističnimi jajčniki sploh umetno oplodijo. Zanima me tudi, kako poteka umetna oploditev. Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav, Mary.

Odgovor:

Draga Mary,
ker vas zdravi skupina strokovnjakov, ki se ukvarjajo s sterilnostjo, vam težko povem kaj več kot oni.
Po opravljeni operaciji ovarija nista več policistična, vendar to še ne pomeni, da tudi pravilno delujeta.
Če so se zdravniki odločili za umetno oploditev, morda želijo samo pospešiti postopek, stimulacijo ovulacije pa bodo pod skrbnim nadzorom opravili z drugimi sredstvi.

Oba sta še zelo mlada! Velika želja po zanositvi vaju morda obremenjuje do te mere, da moti normalne spolne odnose. Takšne prijetne dejavnosti se je težko lotiti "na ukaz". Če bi vama uspelo svoje načrte malce odložiti in se prepustiti sproščenemu zakonskemu življenju, bi premagala psihične zavore, ki imajo tudi pomemben vpliv, če že ne na spolne odnose, pa na pojavljanje ovulacije. Včasih je potrebna tudi pomoč psihologa.

Toda vaša ginekologinja je ta razlog verjetno izključila, če vama je predlagala "epruveto", torej oploditev z biomedicinsko pomočjo. To je postopek, ki je prve uspehe v svetu prinesel že skoraj pred tridesetimi leti, pri nas pa kmalu za tem.
Neprehodni jajcevodi so prvi razlog, da izberemo takšno zdravljenje. Tudi manj številne ali slabše gibljive semenčice so lahko indikacija za ta poseg. Opravljajo ga v Ljubljani, Mariboru in Postojni.

Pri ženski s punkcijo odvzamejo jajčece iz jajčnika; večinoma se odločijo za stimuliran ciklus, da dobijo več jajčec. Nato jih v primernem času oplodijo s partnerjevimi spermiji, ko se oplojena celica začne deliti, pa jo vložijo v maternico. Če je uspešno oplojenih jajčec več, vložijo dve, ostala pa globoko zamrznejo. Žal postopek ni vedno uspešen; ponovijo ga lahko z odmrznjeno oplojeno celico. Vsakemu paru pred takim postopkom vse natančno pojasnijo in tudi vidva bosta imela priložnost. Vprašajta in se oborožita s potrpljenjem; uspeh strokovnjakov ter zadovoljstvo številnih mam in očetov, ki so že dobili otroke po tej poti, pa naj vama vliva upanje!

Srečno!
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.