Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Krvavitve med ciklusom


Vprašanje:

Krvavitve med ciklusom Spoštovani, stara sem 42 let, dvakrat sem rodila, drugič pri 38 letih. Doslej sem bila ginekološko zdrava. V zadnjih mesecih se mi pojavljajo vmesne krvavitve, približno ob ovulaciji. Menstruacija je zelo kratka, traja dva dni, vendar intenzivna. Ponoči se zbujam prepotena, čez dan sem napeta, razdražljiva in zelo utrujena. Ali so to že znaki mene? Ali lahko kako ukrepam? Mama je zgubila menstruacijo pri 54 letih, njena sestra pa pri 43 letih. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Tina iz Mengša

Odgovor:

Spoštovani,
utrujenost, razdražljivost, napetost in znojenje so lahko tudi znaki mene. Možno je, da bo menopavza tudi pri vas nastopila tako zgodaj kot pri vaši teti. Pri teh težavah in vmesnih krvavitvah v času ovulacije bi vam verjetno pomagala hormonska terapija. Lahko bi se odločili za nadomestno hormonsko zdravljenje (HNZ), ki ga predpisujemo ženskam v meni, ali pa za hormonske kontracepcijske tablete (OHKC).

Preden vam bo ginekolog predpisal  HNZ se bo prepričal, ali so vaše dojke zdrave (tudi z mamografijo), pred začetkom jemanja OHKC pa izključil vse možne dejavnike tveganja, kot so visok krvni tlak, debelost, krčne žile, obolenja jeter, kajenje ... O vsem tem se boste pogovorili s svojim ginekologom, o drugih vzrokih, ki bi lahko povzročali utrujenost in te vaše težave, pa s splošnim zdravnikom.

Lepo pozdravljeni!
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.