Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pretežek novorojenček


Vprašanje:

Pretežek novorojenček Spoštovani, moj enoletni otrok je ob rojstvu tehtal 4830 g. Rodila sem s carskim rezom, in sicer po dvanajstih urah popadkov. Zdaj sem v 32. tednu nosečnosti; doslej sem se zredila za enajst kilogramov. Ob pregledu z ultrazvokom je ginekologinja ocenila, da je otrok spet velik oziroma da odstopa od povprečja. Skrbi me, da bo drugi porod še težji. Od česa je odvisna novorojenčkova porodna teža? Pozdrav in hvala! Milica

Odgovor:

Draga Milica!
vaš drugi otrok bo skoraj zagotovo večji od prvega, porod pa zaradi tega ne bo težji. Ker je vaša ginekologinja že ugotovila, da je otrok velik, saj imajo v porodnišnici popis vašega prvega poroda in operacije, vas bodo verjetno že vnaprej pripravili na vnovični carski rez..

Nekatere nosečnice lahko po predhodnem carskem rezu rodijo po običajni poti, pri nekaterih pa se že vnaprej ve, da bo operacija potrebna tudi drugič. V tem primeru pride nosečnica v porodnišnico ob terminu in jo še istega dne operirajo, če pa se porod začne prej, mora nemudoma priti v porodnišnico, da ji opravijo carski rez. Velikost in teža otroka ob porodu sta odvisna od genetske zasnove in od pogojev med nosečnostjo. Manjše otroke imajo kadilke, ženske, ki opravljajo težka fizična dela, posebno veliki otroci pa se rodijo sladkornim bolnicam. Dečki so v povprečju večji in težji od deklic, drugi otrok je največkrat težji od prvega. Če se nosečnica zelo zredi, to ne pomeni, da bo otrok večji.

Nič ne omenjate ravni krvnega sladkorja med prvo in drugo nosečnostjo. Verjetno je normalna, saj bi bil v nasprotnem primeru potreben dodaten nadzor in dokončanje nosečnosti pred terminom poroda. Želimo vam, da bi umirjeno pričakali veseli dogodek; o načrtovanju poroda se pogovorite s svojo ginekologinjo. Če ne boste rodili v Ljubljani, je postopek najbrž malce drugačen; morda vam bodo preiskave pred vnovičnim carskim rezom opravili ambulantno. Vsekakor pa tokrat ne boste čakali dvanajst ur. Če se bo porodničar že vnaprej odločil za carski rez, bo operacija takoj ob začetku poroda oziroma ob terminu poroda. Lahko pa bi vam vendarle predlagali poskus poroda (če je bil prvi otrok fantek, drugi pa deklica; da bi se porod začel prej, ko otrok še ne bo tako velik, da bi vse potekalo kot je treba: pravilna lega, vstava, popadki), ki bi ga v primeru zapletov nemudoma dokončali s carskim rezom. Prepričani smo, da bosta babica in porodničar ob porodu poskrbela, da bo vaš veliki mali srečno privekal na svet.

Lepo vas pozdravljam.
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.