Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Maternični vložek in izvenmaternična nosečnost


Vprašanje:

Maternični vložek in izvenmaternična nosečnost Spoštovani, stara sem 32 let. Že tri mesece uporabljam maternični vložek in ga dobro prenašam. Ginekologinja me je opozorila, da obstaja možnost, da kljub uporabi vložka pride do izvenmaternične nosečnosti. Kakšni so znaki izvenmaternične nosečnosti? Naj omenim, da imam zdaj veliko močnejše menstruacije. Ivanka K.

Odgovor:

Draga Ivanka,
maternični vložek (MV) zelo uspešno preprečuje zanositev, manj uspešno pa varuje pred izvenmaternično nosečnostjo. Če ženska, ki uporablja MV, zanosi (1/200 v enem letu), lahko donosi; otroci, ki se rodijo v takem primeru, nimajo nobenih težav. Pri tem je pomembno, da MV čimprej odstranimo, dokler so nitke še vidne. Če to ni možno, obstaja večje tveganje za nastanek zapletov, potreben je tudi dodaten nadzor zaradi možnosti vnetja (septični abortus). Ženskam, ki donosijo in rodijo, MV odstranimo ob porodu (največkrat je ob posteljici).

Izvenmaternična nosečnost se pojavi enkrat na 100 zanositev; oplojeno jajčece se ugnezdi na nenormalnem mestu, kjer ni ugodnih razmer za napredovanje nosečnosti - največkrat v jajcevodu ali celo v trebušni votlini. Pogosteje se pojavi pri ženskah, ki so se zdravile zaradi vnetja jajcevodov ali zaradi neplodnosti, pri tistih, ki so se že imele izvenmaternično nosečnost, in pri uporabnicah MV.Po izostanku menstruacije so občutki enaki kot pri zanositvi v maternici, torej ni nobenih zanesljivih znakov. Nekatere ženske čutijo napetost v dojkah, napihnjen trebuh ... tudi ob zamudi menstruacije in celo pred pravočasno menstruacijo. Pri izvenmaternični nosečnosti nosečnostni test ni vedno pozitiven.

Jasni znaki izvenmaternične nosečnosti se pojavijo šele tedaj, ko jajcevod poči. Takrat se pojavita huda bolečina v trebuhu in krvavitev. Bolnica že prej čuti bolečine v trebuhu, pri črevesu, pod prepono ali v rami, vendar niso tako izrazite.Kadar pride do izostanka menstruacije pri ženski, ki ima dejavnike tveganja za izvenmaternično nosečnost (prebolelo vnetje, zdravljenje neplodnosti, MV), je potreben zgodnejši obisk pri ginekologu. S pregledom in z ultrazvokom lahko takšno nosečnost odkrijemo pravočasno, tako da je medikamentozno zdravljenje še možno, če pa je vendarle potrebna operacija, je mogoče jajcevod ohraniti.

Če torej menstruacija zamudi, draga Ivanka, obiščite svojega ginekologa. Zanositve ob uporabi MV so redke; največkrat se pojavijo prvo leto po vložitvi. Močnejša menstruacija, ki jo omenjate, je povezana s to obliko kontracepcije in se največkrat pojavlja v prvih ciklusih po vlaganju. Če boste imeli premočne krvavitve še naprej, je morda prava izbira za vas MV z dodatkom hormonov; sluznica v maternici se pod vplivom tega vložka (mirena) stanjša, menstruacije so zelo šibke in kratke, pri nekaterih ženskah celo povsem izginejo.
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.