Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje aken


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni, pri 30-ih se še vedno borim z nečisto kožo, s številnimi komedoni, ki jih niti mesečno čiščenje pri kozmetičarki ne more dohajati. Za mano je tudi nekaj obiskov v eni od priznanih dermatoloških ambulant, kjer sem šla skozi tretma s kislinami kar je povzoročilo pravi izbruh aken in še slabše stanje kože. Hvaležna bom za vaš nasvet kako rešiti to težavo ki načenja tudi psiho. Zdravljenja z antibiotiki pa se v tem trenutku ne morem poslužiti. Kaj mi še ostane? V enem od člankov ste omenjali fotodinamično terapijo. Je to rešitev zame? Če da, kako in kje jo izvajajo? Hvaležna za odgovore vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovana!
Fotodinamične terapije za zdravljenje aken v Slo zaenkrat še nihče ne izvaja. Pri nas, na Parmovi, se na to intenzivno pripravljamo, morda bomo začeli jeseni. Pač pa že daljše obdobje izvajamo fotobiomodulatorno zdravljenje, s katerim skupaj s salycilnimi pilingi ter lokalnim zdravljenjem, ki ga predpišemo zdravniki, običajno lepo popravimo podobne težave, kot jih opisujete.
Seveda pa je potrebno pred začetkom kateregakoli postopka opraviti pregled pri enem od dermatologov, ki vam bo svetoval glede primernosti postopka za vas. Zelo pomembna je tudi primerna redna nega, o kateri se poučite pri izkušeni kozmetičarki ali pa tudi pri dermatologu.
Zavedate se morate, da z nobenim od lokalnih zdravljenj aken pravzaprav ne moremo popolnoma in dokončno "odpraviti", lahko jih le do neke mere izboljšujemo: To pa zato, ker od zunaj ne moremo vplivati na vzroke nastajanja aken (razen v primerih, ko so akne pogojene z zunanjimi dejavniki - pretirana in nepravilna kozmetika, pretirano uporabljanje nekaterih oljnih substanc, določenih zdravil , npr kortikosteroidov, izpostavljanje UV žarkom....v takšnih primerih se akne popravijo že ob izogibanju omenjenim dejavnikom). Večinoma nastajajo akne zaradi vpliva androgenih hormonov na prirojeno bolj občutljive lojnice, čemur sledi povečano zaroženevanje izvodil lojnic in nastajanje komedonov-ogrcev: temu se pridruži tudi povečana produkcija loja ter vnetje, ki mu pripomorejo določene bakterije v lojnicah.
Lepo vas pozdravljam!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.