Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Imam alergijo na sonce?


Vprašanje:

Zadnje tri leta vsako leto maja dobim izpuščaje na roki, ki jih očitno sprožijo prvi močnejši sončni žarki (navadno potujemo v kraje, kjer je sonce maja že kar močno). Najprej se pojavijo na katerem od prstov, potem se razširijo po dlani, če pa sem dalj časa (teden dni) izpostavljena soncu, se razširijo še po roki navzgor. Izpuščaji so videti, kot bi me ožgala kopriva: rdečkasti, nepravilne oblike, različno veliki, včasih celo malce nabrekli in boleči na dotik. To se mi zdi zelo nenavadno, saj poleti nikoli nimam takšnih reakcij na sonce. Je to alergija? Moja mama sicer ima alergijo na sonce, vendar so njeni izpuščaji popolnoma drugačni. Kako naj izpuščaje preprečim in kaj naj storim, če se že pojavijo? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,
z izrazom fotodermatoza označujemo bolezenske spremembe, ki jih na koži posredno ali neposredno povzroča UV-sevanje. Ali gre za pravo alergijo ali pa dermatozo neznane etiologije, vam torej ne morem odgovoriti. Za opredelitev alergije na UV-žarke na dermatološki kliniki opravljajo fotoepikutano testiranje, vendar v jesenskem in zimskem času.

V vsakem primeru boste lahko fotodermatozo preprečili s popolnim izogibanjem UV-žarkom ali pa vsaj v urah največjega UV-sevanja, torej med 11. in 16. uro. Kadar ste izpostavljeni UV-žarkom, vedno uporabite zaščitne pripravke s faktorjem 50+, ki so naprodaj v lekarnah in so namenjeni koži z alergijami.
Lep pozdrav!

 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.