Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerno potenje nog


Vprašanje:

Pozdravljeni, Upam, da se z vprašanjem obračam na pravo osebo.Sestri se že več let grozno potijo noge. Najhuje je v zaprtih čevljih. Nogavice si menja tudi večkrat na dan, saj so dobesedno prežete z znojem. Težava se kaj dosti ne zmanjša niti poleti, ko nosi odprte čevlje. Težave so tako hude, da zadnje čase vse redkeje zahaja v družbo, čeprav je zelo družabna. Kako si lahko pomaga, kaj mu svetujete? Vnaprej lepa hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor:

Prekomerno znojenje ali hiperhidroza je lahko zelo nadležno in moteče in težko obvladljivo. Svetujem najprej poizkus z uporabo preparatov - antiperspiransov, ki se dobijo v lekarni in vsebujejo aluminijev hidrat, ki lahko delno zmanjša znojenje nog s tem, da zapira žleze znojnice. Pomembno je, da se za umivanje uporablja medicinsko milo pH5,5 in tako kot ste napisali, menjava nogavice, ki naj bi bile narejene iz čimbolj naravnih materialov bombaža ali bambusa.
V kolikor se s temi ukrepi ne doseže zadovoljivega učinka je dandanes možna terapija z lokalnim injiciranjem preparata botulin toksina, ki zavre znojenje za približno 6 mesecev nato je potrebno postopek ponoviti. Postopek izvaja usposobljen zdravnik in je samoplačniški.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.