Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali sem frigidna?


Vprašanje:

Spoštovani, stara sem 35 let, mati treh otrok. Moje delo je zelo stresno. Mislim, da imava s partnerjem zadovoljiv odnos, čeprav nama zmanjkuje časa samo za naju. Po tretjem porodu sem opazila upad spolne želje, ki se je v zadnjih štirih letih zelo stopnjeval. Menim, da težava ni v samem spolnem odnosu, ampak pri "odločitvi" za odnos oziroma pri pripravi nanj. Ko se me partner dotakne ali izrazi željo, ne čutim vznemirjenosti ali želje po nadaljevanju, in če sem povsem odkrita, me misel na to odbija.  
 
To stanje tudi ni posledica želje po avanturah ali spremembi. Partnerja namreč zelo spoštujem in ga imam rada, poleg tega imava dokaj razumevajoč odnos. O tem sva se tudi pogovarjala, vendar nisva prišla do pravih vzrokov. Vsega kljub vsemu ne morem pripisati pretirani obremenjenosti. Ali sem morda frigidna? Ali so vzroki lahko fiziološke narave? Kaj mi predlagate, kako naj obnovim seksualno poželenje?

Odgovor:

Spoštovani, dali ste mi premalo podatkov za zanesljiv odgovor. Naj vam vseeno poskusim odgovoriti, ali bolje, nanizati nekaj možnih odgovorov na vaša vprašanja.

Edini zanesljivi odgovor je, da niste "frigidni". Frigidnost namreč pomeni, da se ženska v nobenem primeru ne vzburi, da se torej ne odzove ne s fiziološkimi znaki (ovlažitev nožnice ...) ne duševno (torej z užitkom). Pišete, da vam je po tretjem porodu spolna želja izrazito upadla, ta upad pa se je v zadnjih štirih letih dodatno stopnjeval. Ne razumem, kako izrazito vam je upadla želja, če se je v naslednjih štirih letih še zelo zmanjšala. Samo ugibam lahko, da se je spolna želja v zadnjih štirih letih postopno zmanjševala. Če je tako, vzrok skoraj zanesljivo ni telesen, fiziološki. Najverjetneje je, da ste preobremenjeni, saj imate zelo stresno službo in tri otroke! Ena od posledic dolgotrajnega stresa je tudi upad spolne želje. Za zadovoljivo spolnost je namreč treba imeti veliko časa, biti sproščen in imeti primerno telesno zmogljivost.

Le kako naj si, obremenjeni in pod vplivom stresa, kot ste, vzamete dovolj časa za sproščeno posvečanje spolnosti? Kako naj se sprostite v trenutkih intimne bližine, če vas morda preganja misel, kaj vse morate naslednji dan postoriti v službi in kaj vse bo treba narediti za otroke? In kako naj se sproščeno predajate moževemu ljubkovanju, če ste na smrt utrujeni od preživetega dne? Če imam prav, se morate najprej naučiti obvladovanja stresa. Morda si za začetek preberite kako knjigo o stresu, denimo Obvladajmo stres avtorjev Lookerja in Gregsonove, ki je v prevodu izšla pri Cankarjevi založbi. Kar zadeva spolnost, tudi ne bi bilo odveč, če bi prebrali kak priročnik, ki jih je veliko na našem trgu. Predvsem pa se z možem pogovarjajta, ljubkujta, kdaj tudi brez vtikanja spolnega uda v nožnico, zato pa z veliko raziskovanja občutkov ob različnih ljubkovanjih.

Skratka, vzemita si več časa zase in za svoj odnos, kolikor vama to dopušča ukvarjanje z otroki. To pomeni, da gresta kdaj tudi sama za kak dan ali dva na dopust, brez otrok. Takšni dopusti včasih zmorejo prebuditi tiste občutke, tisto ljubezen, za katere smo že mislili, da so izginili. Poskusite.prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Partnerski odnosi in samsko življenje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.