Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zanesljivost presejalnih krvnih testov


Vprašanje:

Spoštovani dr. Debevec, Kakšna je zanesljivost presejalnih krvnih testov za ugotavljanje raka? Ali mi lahko na kratko in razumljivo opišete to metodo? Lepo prosim, da napišete mejne vrednosti, in razložite, kaj pomenijo. Hvala in lep pozdrav! Danilo iz Ribnice

Odgovor:

Spoštovani Danilo,
rak ni ena bolezen, ampak skupno ime za več kot sto različni malignih obolenj. Zanesljivega krvnega testa za ugotavljanje vseh vrst raka nimamo. Pri nekaterih vrstah raka lahko določamo t. i. tumorske označevalce (s tujko jim pravimo markerji). Določamo jih v telesnih tekočinah, predvsem v krvi. Če je vrednost določenega markerja v krvi povišana, sklepamo na prisotnost raka v telesu. Normalna vrednost markerja ne izključuje raka.

Presejanje (ang. screening) pomeni preiskovanje skupine ljudi, ki jim opravimo določeno preiskavo, da bi odkrili raka, še preden povzroča bolezenske težave, zaradi katerih bi se odpravili k zdravniku. Tako lahko odkrijemo raka v zgodnjem stadiju, ko so uspehi zdravljenja boljši.

Eden izmed tovrstnih presejalnih krvnih testov je določanje prostatičnega specifičnega antigena, s kratico PSA. Če so vrednosti PSA v krvi povišane, je največkrat vzrok rak na prostati. PSA lahko uporabljamo kot presejalni test za ugotavljanje raka prostate pri moških, zlasti pri starejših od 50 let. Vrednosti PSA, ki presegajo 5, pomenijo sum, da gre za raka v prostati. Za dokončno potrditev raka je potreben še mikroskopski pregled tkiva iz prostate.

Lep pozdrav!


prof. dr. sci Miha Debevec, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci Miha Debevec, dr. med.

Rak

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.