Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prisilno prenajedanje


Vprašanje:

Dietologija Stara sem 22 let, visoka 165 cm in težka 85 kilogramov. Večkrat sem želela shujšati, vendar zaman. Bratovo dekle je naročnica revije Viva in mi jo vedno prinese. Občudujem ljudi, ki ste jim pomagali. Zbiram tudi vaše strani. Od otroštva sem že okrogla. Sem brezposelna in imam veliko skrbi glede zaposlitve. Sem mlada in bi rada delala, vendar ne dobim zaposlitve. Zato se tudi tolažim s hrano. Težava je v tem, da me hrana pomirja. Ko jo pojem oziroma se nažrem, mi je žal in začnem jokati. Doma me zbadajo s slončkom. Kaj naj naredim? Imam fanta, ki me ima rad in mi stoji ob strani. Začnem hujšati, rezultata pa ni, nato se spet prenajem. Fant ni jezen, vendar čutim in vem, da ga s tem vsakič znova razočaram. Nikoli ni rekel nič glede moje teže, vendar vem, da bi rad videl punco s 65 kilogrami. Ko sem imela rojstni dan, me je peljal v trgovino, da bi si kupila oblačilo po želji. Majice so mi bile preozke, skoraj bi počile, hlač nisem mogla zapeti. Enkrat mi je povedal, da je tisti dan v mojih očeh videl solze in žalost. Po trebuhu imam strije, veliko strij, kot da bi že rodila. Začela sem s hujšanjem, dvakrat na teden hodim na aerobiko in vsak dan prehodim pet kilometrov. Poleg tega vadim na orbitreku. Ne jem več kruha, ki je bil moj glavni sovražnik, jem riž, krompir, zelenjavo, od sadja pomaranče in jabolka, tudi sladkarij ne jem več. Zelo rada imam polento z jogurtom. Ali je to dobro? Vsega se držim in sem shujšala en kilogram. Imam tudi prebavne motnje, zaprtje. Tudi pitje velikih količin vode ne pomaga. Bila sem na pregledu črevesja, vendar so mi rekli, da je vse v redu. Včasih ne grem na veliko potrebo tudi po sedem do deset dni in sem napihnjena kot balon. Vzamem odvajalo, pa nič, tudi če ga vzamem dvakrat, trikrat, odvajam le stežka. Ali je to ovira pri hujšanju? S fantom sva zaročena in se nameravava poročiti. Urejava stanovanje in ko bo končano, se bova poročila, mislim da na začetku julija.Do takrat bi rada shujšala 20 kilogramov, da bi tehtala 65 kg. Vendar ne vem, kako.

Pomagajte mi. Vem, da je treba vaše svetovanje plačati, vendar ne morem. Na svoji poroki bi bila rada lepa, da bi bil tudi moj zaročenec vesel in ponosen name. Ker ve, da lahko shujšam, in ker verjame vame. Ne smem ga razočarati. Prosim, če mi lahko napišete, kaj, kako in kdaj naj jem, da bi do poroke izgubila kar največ kilogramov.

Odgovor:

Spoštovana mlada bralka, najprej nekaj besed o motivaciji. Ta je za hujšanje nujno potrebna. Iz tega, kar ste mi napisali, sem razbrala, da si želite biti vitki, shujšati še pred poroko, da bi bili všeč zaročencu in sebi ter da bi bili lepa nevesta. V nekaj tednih ste se ob pomoči mojih nasvetov namenili shujšati dvajset kilogramov, sami pa ste z velikim trudom v nekaj tednih shujšali le en kilogram. Iz vašega pisma lahko razberem, da imate zagotovo motnjo, ki jo imenujemo kompulzivno ali prisilno prenajedanje. Krog, ki ste ga opisali - stiska in slabo počutje, ki vas ženeta, da se zatekate k hrani, po prenajedanju pa občutki krivde, obsojanje same sebe in obžalovanje, obdobja poskusov hujšanja in telesne dejavnosti in vnovično prenajedanje - je značilen za to motnjo. Zunanji motivi (oblačenje, družabni dogodek, mnenje ali zadovoljstvo drugih z vašim videzom) so slab motiv za hujšanje - in pri vas gre predvsem za zunanje motive. Res je sicer, da imate močno željo po vitkosti, a še tako močna želja ni dovolj močan motiv za spremembo. Za to je potrebna določena stopnja osebne zrelosti.

Druga pomembna stvar je uvid. Menim, da kljub prebiranju mojih člankov nimate dovolj dobrega uvida ne nad vnosom količin hrane in ne nad tem, koliko bi pravzaprav morali pojesti, da bi lahko shujšali. Pri tem seveda ne gre zanemariti težav s prebavo, ki so hude in jih je treba opredeliti ter zdraviti. Zagotovo med prebavnimi težavami in vašo težo obstaja vzročna zveza, vendar ne v tem smislu, da bi se zaradi slabe prebave redili. Način prehranjevanja in spremembe v količinah hrane, ki jih pojeste (enkrat preveč, drugič premalo), pomembno vplivajo na izločanje blata, seveda skupaj s psihičnimi stiskami, ki jih doživljate.In še zdravljenje: ne bo šlo brez strokovne pomoči. Menim, da bi se najprej morali ukvarjati z motivacijo, nato izpeljati proces hujšanja, hkrati z njim ali po tem pa še ugotoviti vzroke, ki vas silijo v prenajedanje oziroma v takšno obliko reševanja psihičnih stisk. To pomeni vsaj nekaj mesecev - če ne celo let - dela. Za začetek vam priporočam obisk v zdravstvenem domu v vašem domačem kraju, kjer delujejo zdravstvenovzgojne skupine v okviru organizacije Cindi. Morda boste skozi njihovo "šolo hujšanja" prišli do sklepov o tem, koliko zmorete narediti, in ali potrebujete bolj specifično pomoč.

Lep pozdrav!


 dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.