Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerno znojenje


Vprašanje:

Dermatologija Stara sem triindvajset let in že približno tri leta opažam močno povečano znojenje, zlasti pod desno pazduho. Noge in dlani imam vlažne le v najhujši vročini. Zoprno je, da se najbolj znojim pod pazduho, tako da so premočena tudi oblačila. Težava je zelo moteča, saj sem veliko med ljudmi. Preizkusila sem številne deodorante, ki pa nadloge ne ublažijo. Občasno pijem žajbljev čaj in se vsake tri tedne mažem z urotropinom, vendar to ni dovolj. Kaj naj storim? Slišala sem, da obstajajo zdravila, ki delujejo na periferni živčni sistem. Kakšna so to zdravila? Veliko sem prebrala tudi o homeopatskih zdravilih, ki zmanjšujejo znojenje. Kaj menite o teh zdravilih? Kako naj se rešim težave ali jo vsaj ublažim? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!  Zaskrbljena bralka iz Celja

Odgovor:

Pri vas, spoštovana bralka, gre po vsej verjetnosti za težavo, imenovano hiperhidroza. Patološko prekomerno znojenje (hiperhidroza) je redko in zelo neprijetno obolenje. Menimo, da za težavo trpi približno 0,05 odstotka ljudi. Ponavadi se pojavi v drugem ali tretjem desetletju življenja. Nastane zaradi povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali obrazu. Izločanje znoja uravnava živčni sistem, ki običajno dobiva dražljaje od receptorjev za toploto v koži. Prekomerno znojenje lahko povzročijo čustveni in duševni stresi, v večini primerov pa se pojavi brez znanega vzroka. Redkejši so primeri, ko povečano znojenje spremlja nekatera obolenja, na primer motnje delovanja ščitnice, tuberkulozo, malarijo, sladkorno bolezen, hemiplegijo. Povečano znojenje je lahko posledica jemanja nekaterih zdravil ter alkoholne ali nikotinske intoksikacije. Pogostejše je pri ljudeh, ki opravljajo poklice z izrazito ročnim delom in poklice, pri katerih roke oziroma dlani prihajajo v stik s kemikalijami ali z močnimi alkalnimi mili (zobozdravniki, mehaniki, frizerji). Iz vašega pisanja žal ni razvidno, ali imate tudi kake druge težave in ali so vas poslali na dodatne preiskave.

Posledica prekomernega znojenja je lahko draženje kože, ki utegne povzročiti razvoj kožnih bolezni -bakterijskih in glivičnih infekcij ter vnetnih sprememb. Pomembno je redno vzdrževanje osebne higiene ter nanašanje pudra po osušitvi. Priporočljivo je odstranjevanje dlačic pod pazduho, saj se sicer razvije neprijeten vonj, ki je posledica delovanja bakterij na izločeni znoj. Če je znojenje normalno ali nekoliko povečano, običajno zadošča uporaba deodorantov. Njihove pomembne sestavine so snovi, ki preprečujejo razvoj bakterij in nastajanje neprijetnega vonja. Toda uporaba deodorantov lahko povzroči kontaktno draženje in alergije na mestu nanosa. Pri nekoliko povečanem znojenju zadošča uporaba tako imenovanih antiperspirantov. Običajno vsebujejo kisline, aldehide ali kovine, kot je aluminijev klorid, ki zmanjšuje pore, skozi katere se znoj izloča na kožno površino. Antiperspirante lahko uporabljamo le določeno obdobje, saj bi pri trajnejši uporabi utegnilo priti do povečanja ali vnetja žlez znojnic. Omenjena sredstva lahko povzročijo alergije. Dermatologi običajno predpisujemo sredstva, ki prehodno blokirajo izvodila znojnic. To so preparati, ki vsebujejo taninsko kislino, formalin. Težavo razmeroma uspešno ublaži tekoči puder z urotropinom. Omenjena sredstva je treba uporabljati ponoči, ko znojnice mirujejo. Če se povečano znojenje pojavi na dlaneh in podplatih, ta sredstva apliciramo z iontoforezo, ki zmanjša delovanje znojnic do te mere, da učinek traja več ur ali dni.

Hiperhidrozo je mogoče zdraviti tudi z nekaterimi zdravili, ker pa imajo neprijetne neželene učinke (suha usta, motnje vida ...), jih v praksi ne uporabljamo. Če je povečano znojenje posledica vznemirjenosti, ugodno delujejo nekatera pomirjevala.Pri najbolj trdovratnih primerih pride v poštev kirurško zdravljenje. Po kirurški poti je mogoče odstraniti nekatere ganglije simpatičnih živcev (simpatektomija), ki oživčujejo znojnice. Možno je tudi odstraniti znojnice, na primer pod pazduho (ekscizija in kiretaža). Neredko imajo takšni postopki za posledico brazgotinjenje, parestezije ...

V zadnjem obdobju se za preprečevanje prekomernega znojenja uveljavlja uporaba Botulinum toksina A v obliki injekcij, ki učinkujejo od tri do šest mesecev. Toksin prepreči prenos informacije med živcem in mišico, ki oskrbuje znojnico. Neprijetna plat metode, ki je pri nas še ne izvajamo, je bolečina na mestu injiciranja, ki pa jo je mogoče preprečiti s prevodno anestezijo pred posegom. Žal je cena posega zelo visoka.

Srečno!

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.