Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišan srčni utrip


Vprašanje:

Kardiologija Prosim vas, če mi lahko na kratko razložite, od česa je odvisen povišan srčni utrip. Zanima me, kaj pomeni normalen srčni utrip in kaj pomeni, če je ta utrip v normalnem stanju več kot 100 udarcev na minuto? Kakšne preiskave je treba opraviti? Stara sem 45 let, sicer zdrava, delam pa na izrazito stresnem delovnem mestu. Pred kratkim so mi ugotovili povišan srčni utrip, medtem ko je pritisk v redu. Krvni izvidi so v redu, opravila sem tudi pregled ščitnice. Ali so lahko vzroki za to motnjo tudi organskega izvora (kateri?) oziroma ali je to lahko povezano s splošno telesno kondicijo? Zaskrbljena Štajerka

Odgovor:

Spoštovani,

Srce utripa v mirovanju počasi, med obremenitvijo pa se pulz pospeši, da zadosti potrebi po večjem pretoku, predvsem skozi obremenjene mišice. Normalen srčni utrip v mirovanju je od 60 do 100 utripov na minuto čez dan. Ponoči imamo lahko precej nižjega, tudi do 40 utrpov na minuto. Med obremenitvijo - telesno pa tudi psihično, se utrip pospeši, v mladosti bolj kot v starosti. Mlado srce lahko doseže tudi do 200 udarcev v minuti, z leti pade ta vrednost na okrog 150 utripov. Utrip lahko spremenijo nekatera fiziološka stanja (npr. nosečnost), pa tudi bolezni. Najpomembnejšo fiziološko spremembo utripa dosežemo z redno telesno aktivnostjo, ki lahko precej spočasni pulz, tudi do vrednosti pod 40/min v mirovanju. Oseba, ki ima tako nizek pulz v mirovanju, ima veliko rezervo, ki jo lahko izrabi med obremenitvijo.

Najpomembnejše bolezensko stanje, s katerim je povezan že v mirovanju pospešen pulz, je bolezen ščitnice. Pri vas so jo že izključili. Druga pomembna bolezen je slabokrvnost, verjetno so vam tudi to že izključili. Ostanejo še nekatere srčne bolezni, ki se kažejo s hitrim utripom. Za izključitev teh bi morala obiskati kardiologa. Zadostuje tudi, če opravite EKG med težavami pri osebnem zdravniku in če ta ugotovi, da je EKG normalen, obsežnih dodatnih preiskav ne boste potrebovali. Svetovala bi vam edino, da opravite ehokardiogram. In če bo ta v redu, se lotite rednih telesnih vaj, da boste izboljšal svojo telesno kondicijo.

Lep pozdrav!

mag. Nadja Ružič Medvešček, dr. med.

Neaktiven

mag. Nadja Ružič Medvešček, dr. med.

Srce in ožilje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.