Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s povečano prostato


Vprašanje:

Urologija Spoštovani dr. Stanonik, star sem 65 let in načeloma trdnega zdravja. Zaradi težav s črevesjem sem opravil ultrazvok, ki je pokazal nekoliko povečano prostato. Zdravnik me ni napotil k specialistu. Ali ta diagnoza pomeni znak za preplah - ali pa me zdravnik ni poslal na preiskave, ker meni, da je to sestavni del staranja? Težave ostajajo. Kaj mi svetujete?

Odgovor:

Spoštovani,
vaše pismo me je spodbudilo, da bom v odgovoru napisal kak stavek več, saj morajo moški v vaših letih vedeti, kako je s črevesjem, prostato in ultrazvokom (UZ).Ker ste sicer dobrega zdravja, tudi ta preiskava ni dala odgovora. Vedeti morate, da UZ-preiskava obolenje črevesja praviloma pokaže šele takrat, ko je bolezen že napredovala. Za prebavne motnje imamo druge preiskave, ki nam razjasnijo težave (krvne preiskave, pregled želodca, črevesja, debelega črevesja ...). UZ-preiskava je samo ena od mnogih preiskav. Poleg tega ni dinamična, ampak pokaže samo določene spremembe na gostejših organih-tkivih (jetra, ledvica, slinavka, prostata ...). Na organih prebavil vsebina črevesja in zrak motita točno oceno.

Dokler človek živi, se v njem celice delijo, rastejo in odmirajo, v posameznih organih bolj, v drugih manj. Prostata se po štiridesetem letu precej spreminja in raste. Zdravnik je zapisal, da je vaša prostata povečana. Žal s to preiskavo ne more ugotoviti, ali je tudi bolna, kar je nekaj povsem drugega. Benigno povečanje prostate je normalno - fiziološko in lahko povzroča težave ali tudi ne. Zdravljenje je odvisno od težav. Če pa je prostata bolno povečana, vneta ali maligno spremenjena, je po predhodnih preiskavah in posvetu z urologom, ki ugotovi za kakšno povečanje gre, potrebno zdravljenje. V vaši starosti verjetno že imate nekaj težav s prostato, zato bi bil pregled prostate priporočljiv. Upam, da vam odgovor zadostuje, in vam še naprej želim trdnega zdravja. Kar zadeva težave s črevesjem, se z izbranim osebnim zdravnikom dogovorite za potrebne preglede.

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.