Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ponavljajoči laringitisi


Vprašanje:

Pediatrija Spoštovana dr. Ajda Cimperman, sem mamica dveletnega sinčka, ki je sicer razmeroma zdrav in se lepo razvija. Vse od osmega meseca vsake tri mesece - celo poleti - zboli za laringitisom. Ali je to neprijetno težavo mogoče odpraviti? Ali obstaja kak preventiven ukrep, s katerim bi se izognil bolezni? Napadi so včasih tako hudi, da ga je treba odpeljati na urgenco, kjer napad umirijo z injekcijami. Kako lahko sama pomagam sinčku? Zahvaljujem se za odgovor in vas pozdravljam! Mateja iz Ljubljane

Odgovor:

Spoštovani,
akutni subglotični laringitis ali psevdokrup je nenadno otekanje glasilk. Pojavi se nenadoma, običajno sredi noči, traja pa lahko samo nekaj ur. Otrok se zbudi in težko diha. Posebno glasen in hripav je vdih, otrok včasih skoraj izgubi glas. Muči ga lajajoč suh kašelj, poleg tega je prestrašen, saj ga duši. Bolezen je bodisi blaga bodisi tako huda, da otrok hlasta za zrakom, in to so odločilne minute. Čeprav je otrokovo stanje videti zaskrbljujoče, ob pravilnem ravnanju ne pride do tragičnih posledic. Bolezen včasih spremljajo visoka telesna temperatura, voden izcedek iz nosu in slinjenje. Napad se v naslednjih nočeh lahko ponovi, vendar v blažji obliki; kašelj po nekaj dneh postane sočnejši, bolezen začne spominjati na navaden prehlad. Možna vzroka obolenja sta okužba z virusi in alergija na vdihan/zaužit alergen.

Prva pomoč je zelo pomembna in največkrat zadostuje. Ne izgubite glave; otroka pomirite, da ne bo jokal, saj bi tako glasilke še bolj otekle. Odprite okna ali otroka odnesite na balkon, kjer naj od deset do petnajst minut vdihava hladen, vlažen zrak. Druga možnost je, da mu v kopalnici pripravite parno kopel, tako da bo vdihaval topel in vlažen zrak. Ponudite mu nekaj požirkov mlačne pijače in dvignite vzglavje.Če se po desetih, dvajsetih minutah stanje ne izboljša ali če otrok postaja apatičen, modrikast in hlasta za zrakom, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Z injekcijo in/ali vdihavanjem zdravila mu bodo zmanjšali oteklino glasilk.

Kar zadeva preprečevanje, vam lahko svetujem bore malo. Če stanje spremljajo prehladni znaki, odsvetujemo skupinsko varstvo, pri katerem obstaja večja možnost okužb. S primerno prehrano, gibanjem na svežem zraku in "duševnim mirom" skrbite za krepitev otrokove odpornosti. Če ni prehladnih znakov in sumite na alergijo, sta odločilna določitev alergena in izogibanje alergenu. Najpogostejši alergeni so pršice, živalska dlaka, cvetni prah in arašidi.

 Ajda Cimperman, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

Ajda Cimperman, dr. med.

Otroške bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.