Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Peče in srbi


Vprašanje:

Urologija Spoštovani, pred dvema letoma me je začelo boleti v predelu ledvic. Ves čas me tišči na vod in zdi se mi, da nikoli do konca ne izpraznim mehurja. Večkrat me tudi srbi zunanje splovilo. Občutek imam, da me boli in peče tam, kjer pride sečnica iz mehurja. Ko sedim in vstanem, me zelo, zelo zaboli. Proti bolečinam občasno jemljem Olfen 100. Najprej me je pol leta zdravila ginekologinja. Ker ni prišlo do izboljšanja, me je poslala v urološko ambulanto. Urolog je preslišal moje težave, mene pa vseskozi boli.Tudi križna vretenca imam sesedena, tako da mi pri operaciji ven niso mogli dati injekcije za omrtvičenje. Po jemanju zdravila Detrunorm sem bila zelo zaprta in se mi je pojavila bedrna kila. Zdaj jemljem Detrusitol dvakrat dnevno po 2 mg. To lažje prenašam in ponoči uriniram samo enkrat.

Zdi se mi, da imam v trebuhu vse bulasto in tudi želodec me boli. Stara sem 63 let, trikrat sem normalno rodila. Menstruacijo sem izgubila 52 letih, proti težavam v meni nisem jemala nobenih zdravil. Hvala in lep pozdrav! Marija


Odgovor:

Spoštovana gospa,

težave v spodnjem delu trebuha so pogoste spremljevalke žensk v menopavzi in v obdobju, ki ga preživljate. Bolečina in motnje so moteče, boleče, nadležne in povzročajo slabo razpoloženje. Bolnice pogosto hodijo zdravnika do zdravnika, uspehi zdravljenja pa so takšni ali drugačni. Vedeti moramo, da so vzrok za te bolečine lahko v hrbtenici, v prebavnem traktu, v predelu spodnjih sečil, lahko pa so tudi ginekološke narave, če naštejem samo glavne.

Opravili ste že nekaj preiskav in Detrunorm je nekoliko izboljšal stanje, ki pa še zdaleč ni idealno. Najverjetneje so bolečine posledica sprememb v hrbtenici ali pa gre za hormonski menopavzalni primanjkljaj. Ne gre za večje vnetje, saj ne opisujete nobenih težav s tem v zvezi, krvavitev ali njihov sledi pa tudi ne omenjate. Bolečine lahko povzroča marsikaj, če pa gre samo za moteče bolečine na izhodu mehurja oziroma v nožnici, menim, da se morate pogovoriti z ginekologom. Antibiotiki ne bodo potrebni. Upam, da vam bodo pomagala manj agresivna zdravila (mazila, hormonski vložki in kopeli). Želim vam, da se boste uspešno pogovorili z osebnim in drugimi zdravniki ter se čimprej pozdravili.

Lep pozdrav!

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.