Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nihanja v teži


Vprašanje:

Dietologija Spoštovana dr. Sentočnik, stara sem 29 let in sem v zadnjih petih mesecih shujšala sedem kilogramov. Do idealne teže (po mojem mnenju in občutku) moram izgubiti še štiri kilograme. Visoka sem 170 centimetrov in zdaj tehtam 62 kilogramov. Shujšala sem ob pomoči kombiniranja hrane, po šesti uri zvečer ne jem, odrekla sem se belemu kruhu in testeninam, krompirja pojem le za vzorec. Gibam se, kolikor se lahko, kar pomeni, da čimveč hodim, v službo se peljem s kolesom, doma vozim sobno kolo. Zdaj pa k vprašanju. Včasih z možem povabiva prijatelje na večerjo in takrat pač prekršim dogovor s seboj ter jem tudi pozno zvečer, seveda v zmernih količinah. Zjutraj tehtnica pokaže kar dva kilograma manj in nato mine ves teden, preden se teža spet zmanjša. Kako je možno, da se v eni sami noči zredim za toliko, če niti ne pojem dva kilograma hrane niti ne jem mastnega mesa, od slaščic pa le košček peciva? Teža mi niha tudi sicer, čeprav ves čas jem po bolj ali manj enakem režimu. Odkod tolikšna nihanja? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Nina

Odgovor:

Spoštovani,

poskusila vam bom odgovoriti na vaše vprašanje, vendar ne vem, če bo odgovor tak, kot ga pričakujete. Podatki, ki jih navajate, so namreč subjektivni, ugotavljate jih vi, s svojo tehtnico in svojim načinom preverjanja teže. Medicina je znanost, ki, kadar je le mogoče, za ugotavljanje nekaterih dejstev uporablja metode, ki so ponovljive, standardizirane, kar ugotavljanje teže, če jo merimo v standardiziranih razmerah in z natančno tehtnico, prav gotovo je. Namreč objektiven in preverljiv podatek o tem, koliko v posameznem trenutku tehtamo. Nekoliko "dlakocepsko" odgovarjam zato, ker se z vašemu podobnimi vprašanji srečujem zelo pogosto.

Morda bi bilo bolje, če bi stvari obrnili preprosto tako: ugotavljate, da se pri nekem načinu hranjenja vaša teža naslednji dan poveča za dva kilograma. Če se podobna izkušnja ponavlja, je tehtnici treba verjeti, a tudi vedeti, da povečanje teže po "nedietni" večerji ne pomeni, da ste v tej noči pridobili dva kilograma maščobe. Nastanek maščobe iz prevelike količine hrane je namreč proces, ki traja veliko dlje kot samo eno noč. Toda vaše telo se na tako preživet večer, z več hrane in pijače, najbrž pa tudi z daljšim bedenjem in krajšim spancem, odzove s porastom teže, kot ga opisujete. Nič narobe ni, če ta porast ves teden popravljate z zmernejšim hranjenjem in s telesno dejavnostjo. Tako bi namreč morali ravnati vsi, ki želimo imeti normalno telesno težo: pozorni bi morali biti na pravilno kalorično bilanco, bolj kaloričnim dnevom ali obrokom bi morali slediti manj kalorični. Naravno vitki ljudje delajo to samodejno, se pravi brez nenehnega zavestnega nadzora, drugi se morajo tega priučiti.

Ko gre za nihanje teže, je treba vedeti, da teža, ki jo trenutno določimo na tehtnici, poleg telesne sestave (količina maščobe, mišične mase, teža organov ...) odraža še polnost prebavil, ki se zelo spreminja, odvisna pa je od vnosa hrane ter pijače in seveda od izločanja in od količine vode v telesu, ki se tudi zelo spreminja in je odvisna od vrste hrane, ki smo jo zaužili, od količine in vrste tekočin, ki smo jih popili, hormonskih vplivov, temperature okolja, izločanja in še in še. V optimalnih in stabilnih razmerah je nihanje teže majhno, razlika med jutranjo in večerno težo (pogoji tehtanja morajo biti standardizirani) pa znaša od 0,5 do 1 kilogram.

Ob koncu vam čestitam za zmanjšanje teže in želim, da vam tehtnica ne bi predstavljala sovražnice, temveč le pripomoček za preverjanje. Odgovore na vprašanja boste morali najti v dobrem samoopazovanju.

 dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.