Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mrzle noge


Vprašanje:

Kardiologija Spoštovani dr. Pust, stara sem trideset let in me že nekaj let pesti huda težava. Imam zelo mrzle noge, predvsem stopala. Celo poleti nosim volnene nogavice. Po opravljenih pregledih so mi povedali, da imam slabo prekrvavitev. Ne jemljem nobenih zdravil. Ali je težava povezana s slabšim delovanjem srca? Naj obiščem specialista? Ali obstajajo vaje za boljšo prekrvavitev? Melita iz Ljubljane

Odgovor:

Draga Melita,
mrzle noge so najpogosteje posledica arteriosklerotičnih sprememb v stenah ožilja nog. Zaradi vaše starosti in spola se mi to zdi le malo verjetno. Pri mladih ženskah namreč redko pride do takšnih sprememb, pa še to le v primeru, če so zelo dedno obremenjene s to boleznijo. Mrzle in boleče noge lahko povzroča tudi preobčutljivost na cigaretni dim ali kaka druga preobčutljivost oziroma alergija. Pri ženskah v vaših letih so tovrstne težave v spodnjih okončinah in zlasti v stopalih pogosteje posledica disfunkcije vegetativnega živčnega sistema. To je pogosto zlasti pri ljudeh, ki so bolj simpatikotoni, kar pomeni, da se na stres odzovejo z zožitvijo perifernega ožilja, zaradi česar so periferna tkiva slabše prekrvljena.

Zelo malo je verjetno, da bi bile težave pri vas povezane z boleznijo srca. Lažje bi vam na odgovoril, če bi napisali, ali so stopala tudi bleda in mrzla, ali je koža občasno zelo pordela, ali imate bolečine v mečih in stopalih.
Če gre za motnjo v regulaciji žilnega tonusa, torej če se arterijsko ožilje pretirano nagiba h krčenju, priporočamo vsakodnevno hojo s podaljševanjem časa hoje: sprva od 15 do 20 minut in nato vse do nekaj ur zdržema. Tako se poveča zmogljivost arterijskega ožilja za širjenje, kadar se poveča potreba po krvi oziroma kisiku. Priporočamo tudi izmenične kopeli - nekaj minut v hladni in nekaj minut v topli ali nekaj minut v mrzli in nekaj minut v vroči vodi. Zdravil za zdaj ne priporočam. Če boste upoštevali ta navodila in se težave v nekaj mesecih ne bodo ublažile, bo potreben pregled pri angiologu, ki bo najbrž opravil dopplersko preiskavo arterij spodnjih okončin.

prof. dr. sci. Borut Pust, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Borut Pust, dr. med.

Srce in ožilje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.