Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Materina znamenja


Odgovor:

Spoštovana Maja,
Znamenjem, pri katerih se okoli rjavo pigmentiranega znamenja pojavi nepigmentirani obroč, strokovno pravimo Halo nevus (Sutton). To je ponavadi znak, da je znamenje "aktivno" in da bo spontano izginilo, lahko pa se omenjeni proces kadarkoli ustavi. Tovrstna znamenja praviloma nastanejo v otroštvu. Redko jih opažamo že ob rojstvu, ponavadi se začnejo pojavljati med prvim in četrtim letom starosti, njihovo število pa se z leti povečuje. Največkrat so sprva na ravni kože, pozneje pa se nekoliko privzdignejo. Površina znamenj je lahko gladka in mehka ali nagubana. Na predelih telesa, kjer se koža drgne, sčasoma lahko postanejo pecljata. Na površini včasih rastejo dlačice.

Kot vse celice se tudi pigmentne celice ali melanociti odzivajo na hormonska dogajanja in spremembe v telesu, zato se lahko pigmentna znamenja z leti ali med nosečnostjo na novo pojavijo, že obstoječa pa povečajo ali potemnijo.Večina materinih znamenj ni nevarnih in jih ni treba odstraniti.

Svetujemo redno (enkrat na mesec) samoopazovanje in občasno (enkrat na leto) kontrolni pregled pri dermatologu, ki s povečevalno napravo, s katero presvetli znamenje, znamenje natančno opazuje in z veliko natančnostjo oceni, ali ga je treba odstraniti. Spremembe, ki so opozorilni znaki, da je potreben čimprejšnji pregled, so naslednje: povečanje znamenja, potemnitev, širjenje pigmenta v okolico (kot črnilo na pivniku), vnetje, pikčaste spremembe barve, krvavitev iz znamenja, ranica, srbenje, bolečine.

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.