Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Krčne žile nožnice?


Vprašanje:

Ginekologija Spoštovana dr. Alenka Novak, stara sem 60 let, rodila sem dva otroka, redno hodim na ginekološke preglede. Ker mi moj ginekolog ni zadovoljivo odgovoril na vprašanje, se obračam na vas. Obiskala sem že dva zdravnika za ožilje, ki sta ugotovila normalen pretok krvi v žilah nog. Moja težava je v tem, da po spolnem odnosu, ko vstanem, občutim pritisk v nožnici in levi nogi. Na mestu, kjer imam krčne žile na levi nogi, se pojavi veliko manjših rdečih krvnih žilic oziroma rdečina. To traja največ pol ure, nato se stanje umiri. Prosim vas za pomoč, kajti rdečina oziroma žilice se povečujejo. Pojavljajo se samo okoli krčnih žil oziroma ven. To se mi dogaja samo na levi nogi, kajti na desni so mi že operirali vene.

Bila sem tudi ginekološko operirana; odstranili so mi Bartolinijeve žleze. Je morda to vzrok za večji pritisk na vene nožnice? Suhe nožnice nimam, odnosi niso boleči in tudi ne dolgotrajni. Menim, da spolni ud pritiska na vene nožnice in povzroči, da se pretok krvi prekine, ko pa vstanem, močno pritisne v vene in noge. Lepo se vam zahvaljujem za odgovor! Emilija

Odgovor:

Spoštovana gospa Emilija,
težava, ki jo opisujete, ni zelo pogosta. Pišete, da imate krčne žile v nogah. V takem primeru gre za konstitucijsko slabost vezivnega tkiva, zato obstaja verjetnost, da so vene razširjene tudi drugod v telesu, na primer v predelu splovila, v mali medenici, ob črevesu itd. Te varice so lahko razlog številnih neprijetnosti.

Kako zdraviti tovrstne spremembe, je odvisno od tega, kako dostopne so varice, kakšna je njihova izrazitost, kako obsežne so in kakšne težave povzročajo. O vsem tem bi vam znal bolje svetovati varikolog - specialist za področje krčnih žil, saj v takem primeru ne gre za bolezen rodil, ampak spremembe nastanejo zaradi šibkega veziva v steni venskega žilja. Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.