Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Katero kontracepcijo izbrati?


Vprašanje:

Ginekologija Spoštovani, v zadnjem času sem se znašla v zelo težavnem položaju. Stara sem 29 let in še nisem rodila. Ginekolog mi ne more več predpisati kontracepcijskih tablet, ker sem jih jemala skoraj devet let, drugih kontracepcijskih sredstev pa, tako pravi, v Sloveniji ni, ker številnih sredstev ne uvažajo več ... Svetoval mi je rabo kondomov. Ker imam stalnega partnerja, verjetno razumete, da se mi raba kondoma ne zdi zadovoljiv način doživljanja spolnosti, saj ne jaz ne fant s kondomom ne doživljava istih občutkov kot brez njega.

Trenutno še ne načrtujeva otroka, čeprav si ga želim. Najbolj me moti, da mi zdravstveno zavarovanje, ki ga plačujemo vsi državljani, ne zagotavlja svobodo izbire in odločanja. Naj živim v tveganju, se s tem nenehno obremenjujem in s strahom čakam, ali bom dobila menstruacijo? To je zame stres in temu bi rada naredila konec! V upanju, da mi boste zadevo razložili in mi svetovali ustrezno kontracepcijo, vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem za odgovor. Sabrina

Odgovor:

Draga Sabrina,
v naši državi ima vsaka ženska pravico, da se zaščiti pred neželeno zanositvijo - če le ima osnovno zdravstveno zavarovanje, se stroški pokrivajo iz tega zavarovanja. Obstaja več načinov in vrst zaščite, od naravnih metod, mehanskih sredstev (diafragma, kondom) in kemičnih spermicidov do materničnih vložkov in hormonskih preparatov.
Trenutno pri nas ni mogoče dobiti diafragem, večine spermicidnih sredstev in nekaterih vrst materničnih vložkov.Kar zadeva rabo hormonskih kontracepcijskih tablet, se stališča spreminjajo. Imamo vse več podatkov, vse več je tudi izsledkov študij iz vsega sveta. Poleg tega so zdaj na voljo telesu prijaznejše vrste in odmerki hormonskih kontraceptivov.

Priporočeni čas jemanja hormonskih kontraceptivov pred prvo nosečnostjo oziroma porodom je bil do nedavnega osem let. Izidi študij so pokazali, da naj bi pri ženskah, ki so hormonsko kontracepcijo jemale dlje, obstajala večja verjetnost nastanka raka na dojki. Najnovejše študije tega niso potrdile, zato velja, da se teh omejitev ni treba držati tako strogo. Seveda pod pogojem, da so dojke zdrave, da jih ženska redno pregleduje in da ni večjih dejavnikov tveganja - na primer raka na dojki v družini.

Lep pozdrav!
 

 Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.