Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako se znebiti podočnjakov?


Vprašanje:

Stara sem 35 let in že nekaj časa opažam, da je koža okoli oči kljub vsakodnevni negi videti utrujena. Motijo me tudi podočnjaki, ki se pojavljajo kar pogosto. Uporabljam dnevno in nočno kremo ter gel za okoli oči. Poskusila sem tudi s kremo za okoli oči, a so me pekle veke, zato sem jo opustila. Svetujte mi, kako naj se znebim podočnjakov. Kako naj se ličim, da oči ne bodo videti tako utrujene? Lep pozdrav Katja

Odgovor:

Draga Katja,
pri vaših letih je normalno, da se začnejo pojavljati gubice okoli oči, saj se znakom staranja ni mogoče izogniti. Koža na vekah in okoli oči je zelo tanka, zato se tu gubice najhitreje pokažejo. Nekatere so posledica mimike, pravimo jim smejalne gubice, druge nam "prinesejo" leta. Kar zadeva podočnjake, je stvar malce bolj zapletena. Lahko so posledica vnetja vek, ki je pogosto pri ljudeh, ki trpijo za alergijami, lahko so posledica vnetja veznic, dehidracije, stresa, preutrujenosti ... Najprej je treba najti vzrok, zaradi katerega so se pojavili. Včasih so podočnjaki tudi posledica tanke kože.

Težav, ki jih opisujete, ni mogoče povsem odpraviti, lahko pa jih očitno omilite. Najprej naj ponovim obrabljen nasvet - pijte dovolj tekočine (voda, zeliščni čaj, zeleni čaj, naravni sokovi) ter poskrbite, da se boste vsak dan gibali na svežem zraku (zaradi kisika bo koža bolje prekrvljena) in dovolj spali. Ne pozabite na prehrano; izogibajte se slanim, mastnim in začinjenim jedem.

Pišete, da vas po uporabi krem pečejo veke. Morda je krema, ki ste jo uporabljali, za vas premočna. Povprašajte za kreme, ki so namenjene občutljivim očem. V tej rubriki vam težko svetujem, katera bi bila primerna za vas, saj jih je na voljo veliko, zato ni lahko reči, katera je boljša od druge. Svetujem vam, da si priskrbite testerje in ugotovite, katera vam ustreza. Pekoče ali vnete veke so lahko tudi posledica napačne uporabe kreme. Kreme ni priporočljivo nanašati na veke, saj je koža tam zelo občutljiva, poleg tega lahko pride v stik s sluznico, kar povzroči dodatno draženje. Kremo nanašajte na ličnico in jo nežno vtirajte v kožo, najbolje s prstancem, saj je ta prst najšibkejši. Kremo vtirajte od zunanje proti notranji strani, z majhnimi krožnimi gibi. Gel, namenjen za predel okoli oči, lahko uporabljate poleti. Naj omenim, da ga ni dobro uporabljati pod pudrom, saj na koži naredi film, ki se zaradi nanašanja pudra nabere v grudice.

Kreme navlažijo predel okoli oči, zato je koža videti bolj napeta in sveža. Na kožo okoli oči pazite tudi med čiščenjem; bodite nežni ter ne drgnite in vlecite kože okoli oči. Kar zadeva prekrivanje podočnjakov, je stvar enostavna; če tega niste vajeni, bo potrebno samo malce vaje. Korektorjev je precej, pazite le, da izberete pravi odtenek. S korektorjem, ki vsebuje rumen pigment, boste prekrili modrikaste podočnjake, z zelenim rdečkaste nepravilnosti. Korektor naj ne bo pregost, saj bi poudaril gubice. Nanašajte ga s čopičem ali s prsti. Korektor naj preide v ton kože, tako da bo prekriti predel čim manj opazen. Korektor lahko fiksirate s suhim pudrom, kar vam za čez dan odsvetujem, ker bodo gubice okoli oči zaradi mimike bolj vidne. Korektor naj bo za kak ton svetlejši od tona kože; nikoli ne kupite pretemnega. Korektorji so na voljo v obliki stika, v lončku in tubi. Pazite, da ne bo premasten, ker taki slabše prekrivajo. Pri ličenju se izogibajte temnim in rdečkastim odtenkom. Uporabljajte tople tone, saj bo tako koža videti bolj sveža. Priporočam vam uporabo vodoodporne maskare.

Učinkovite so tudi masaže, zlasti ročna limfna drenaža. Ne pozabite na vztrajnost, kajti rezultat bo viden šele čez daljši čas; čudežev ne pričakujte že prvi trenutek!

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.