Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronično vnetje ledvic in prehrana


Vprašanje:

Spoštovani,

stara sem 54 let in imam kronično vnetje ledvic III. stopnje, ki so ga odkrilo leta 2018. Po operaciji žolčnih kamnov je namreč prišlo do AF in oživljanja. Prejela sem Pradaxo, vendar sem v enem letu petkrat pristala na urgenci, ker sem imela kri v urinu. Ugotovili so, da za kronično vnetje ledvic ne smem jemati Pradaxo, zato imam sedaj Marevan.
Skratka, imela sem polno težav, kar me pa še najbolj žuli je to, da ne vem kako naj shujšam. Odkar sem brez ščitnice sem se zredila za 20 kg. Zelo sem obremenjena s tem in bi prosila pomoč. Kakšno hrano naj uživam, da boam shujšala in da ne bom še dodatno poškodovala ledvice? Nekje sem zasledila, da naj ne bi uživali več beljakovin kot jih telo samo proizvede, vendar drugje zaslediš, da so beljakovine ključne, če želiš shujšati.

Lepo prosim, če mi lahko svetujete glede prehrane.


Hvala.

Odgovor:

Spoštovani,

količina proteinov je pri vas odvisna od vrednosti kreatinina oziroma očistka ter drugih izvidov kot so: urati, kalij, natrij, kalcij in fosfat. Kot vidim se zdravite pri nefrologu in vam bo on natančno povedal, kaj je dovoljeno, kaj pa ne.

 Lep pozdrav.
 Sonja Kapun, dr. med.

Aktiven

Sonja Kapun, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal