Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Skrbi in travme


Vprašanje:

Pozdravljeni,

Že nekaj časa imam težave z iskrenostjo. Bila sem v razmerju s fantom, ki me je zmerjal fizicno in psihično, zaradi zaupanja moje preteklosti njemu. Isto leto se mi je zgodila tragedija (smrt v družini.) To je name vplivalo zelo hudo, saj je imam zaradi tega že dve leti težave v novih vezah. V glavi imam namreč sprogramirano, da moram vse povedati, kar se tiče in ne tiče zveze. Če ne povem vsega, sem anksiozna. Ko pa povem, pa iščem nove stvari za povedati, saj se srbi stopnjujejo, kot da nisem dovolj povedala, kar vpliva slabo na partnerja. Zaradi tega sem bila že tudi zelo na robu, začela sem misliti na vse, kar sem narobe naredila v preteklosti, začele so »žreti brezvezne stvari« vse do otroštva. To me je izmučilo, tako da sem se odmaknila od družine in prijateljev in začela zelo slabo o sebi misliti. Rada bi pozabila vse in bila brez skrbi. Imate kakšen nasvet?
Lep pozdrav in najlepša hvala.

Odgovor:

Pozdravljeni,

hvala za pismo. Žal mi je za to, kar se vam je zgodilo. Izkušnja nasilja brez dvoma zaznamuje človeka in vpliva na njegova nadaljnja ravnanja in občutenja. Prav tako tudi izkušnja vedenj nadzora v partnerstvu vpliva na vaše zaznavanje in počutje, ki ga opisujete kot anksiozno. Dobro je ozavestiti pretekle izkušnje, z namenom uvida in iskanja novih možnosti zase, predvsem glede opolnomočenja in krepitve zaupanja vase, da zmorete iziti iz neugodne situacije in bolje poskrbeti zase.
Poskusite samopresojati odločitve, z vidika učinkovitosti, kaj vam prinašajo, kaj pomenijo za vas - ali je v procesu poskusa prevzemanja nadzora nad življenjem, umik od ljudi, ki so vam blizu, za vas dobra izbira? Ali bi bilo morda bolje, da bi ostali povezani ravno z njimi, v kolikor vam izkazujejo podporo, vas razumejo in opogumljajo? Kaj pomeni za vas zapiranje vase in negativno premišljevanje? Koliko možnosti imate, da na ta način izboljšate svoje počutje? Katere izbire bi bile morda boljše? Na katere resurse se lahko pri tem oprete?

S prijaznimi pozdravi.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal