Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nenadna srčna smrt in možnost sepse


Vprašanje:

Spoštovani,

pred tremi tedni mi je zobozdravnik s prerezanjem dlesni odstranil gnojni izcedek. Pred enim tednom mi je izpulil zob. Ves ta čas mi oteka desna stran žrela in požiralnika, otekanje čutim tudi izza nosne votline. Zdravnik pravi, da gre za otekanje bezgavk zaradi bakterijske okuzbe. Nisem jemal antibiotikov.
Zanimam me, ali se lahko razvije sepsa? Prav tako me zanima, kakšni so simptomi miokarditisa zaradi bakterijske okužbe in zakaj moški tudi pri 40-ih doživljajo nenadne srčne smrti? Sem zelo tesnoben, ker glede srca ni šale – tri minute ne dela in sledi bridka smrt.

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

postavili ste tri, relativno široka vprašanja, na katera je brez konkretne situacije skoraj nemogoče natančno odgovoriti.
Glede možnosti sepse: sepsa se lahko razvije pri vsaki bakterijski okužbi, če vdor bakterij premaga naš obrambni sistem. Nemogoče je napovedati, ob kakšnem vnetju bo do sepse prišlo, so pa bolj ogroženi ljudje z oslabljeno obrambo (rakasti bolniki, bolniki z nekaterimi kroničnimi boleznimi, avoimunskimi boleznimi, imunsko oslabljeni, podhranjeni bolnik).
Miokarditis je vnetje srčne mišice. Klinični znaki se ne razlikujejo bistveno glede na povzročitelja in so relativno nespecifični, praviloma pa vodi pomanjkanje sape in utrujenost.
Za nenadno srčno smrt so najrazličnejši vzroki, v starostni skupini okrog 40 let pa je najpogostejši vzrok aterosklerotično dogajanje na srčnem žilju. Seveda je nenadna srčna smrt možna tudi prej (pri mladih), vendar pa so vzroki zanjo pri njih drugačni.

Upam, da sem odgovoril na to, kar vas zanima.


Lep pozdrav.

prim. doc. dr. Vojko Kanič, dr. med.

Aktiven

prim. doc. dr. Vojko Kanič, dr. med.

Srce in ožilje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal